Hlavní obsah

Parádní úspěch! Kordista Beran vybojoval na ME v Düsseldorfu bronz

ordista Jiří Beran získal na mistrovství Evropy bronz a v sedmatřiceti letech slaví první individuální evropskou medaili. V semifinále v Düsseldorfu prohrál s Juvalem Šalomem Freilichem z Izraele 8:15.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Beran se dočkal velkého úspěchu (archivní foto).

Článek

Beran tak navázal na loňský bronzový úspěch fleretisty Alexandera Choupenitche, který v pondělí vypadl ve čtvrtfinále. První individuální cenný kov na ME vybojoval před 28 lety kordista Jiří Douba ve Vídni a rovněž získal bronz.

"Jsem rád, že je tam medaile," řekl ČTK Beran. "Je to moje první individuální medaile, za kterou je hodně prohraných i vyhraných zápasů a získaných zkušeností," dodal muž, který na ME poprvé startoval před 18 lety.

Vítěz podniku Světového poháru z Buenos Aires v roce 2007 Beran má z ME druhý cenný kov. Předloni byl členem bronzového družstva kordistů v Tbilisi.

V Düsseldorfu přitom člen klubu SC Praha nezačal dobře a ve skupině první dva zápasy prohrál. Proto se rozhodl pro absolutní změnu postavení a taktiky. "Chtěl jsem šermovat spíš v klidu se zataženou rukou a u země, ale to nefungovalo. Tak jsem se uvolnil, zvedl na nohách, rozskákal, což u mě není běžné, ale sedělo mi to a hlavně to svítilo," řekl.

Ošetřování soupeře

Ve čtvrtfinále šermoval s Basem Verwijlenem. Nad Nizozemcem od začátku vedl a za stavu 9:6 byl zápas přerušen. Soupeř se chytil za nohu a nastalo skoro pětiminutové ošetřování, zatímco Beran seděl na židli a snažil se udržet koncentraci. To se mu povedlo, a když dotáhl zápas do vítězného konce 15:10, klekl na kolena a křičel radostí.

"Jirka je velmi soustředěný a šermoval chladnokrevně, z čehož byl Verwijlen bezradný," řekl ČTK předseda šermířského svazu Oldřich Kubišta.

Dalším Čechům se nedařilo

Semifinále rozjel Beran proti levou rukou šermujícímu soupeři dobře. Za stavu 1:0 musel vyměnit kord, jinak se držel své taktiky, nechával se zatlačit a úspěšně kontroval, což mu vyneslo náskok 6:4. Pak ale ztratil tři zásahy v řadě na 6:7 a Freilich získal převahu. Beran proto začal více útočit, ale neúspěšně a souboj ztratil. "Pokaždé chci vyhrát, takže to mrzí, ale byl lepší a trošku mi došly síly," řekl Beran.

Tradičně u planše seděl, tleskal a radil jeho otec a trenér Jiří Beran starší, mistr republiky v kordu a šestý z mistrovství světa. "Medaile je nás obou, bez táty bych nebyl, kde jsem. S tátou v zádech šermuju líp," řekl Beran mladší.

Úspěch na evropském šampionátu je důležitý i z pohledu olympijských her 2020 v Tokiu. Šermířům začalo kvalifikační období a bronz z ME Beranovi pomůže. "Jsme na začátku a těžko říct, ale body jsou a mají svou váhu," uvedl Beran, který po své první účasti na OH 2016 v Riu de Janeiro dostal za svůj čin v utkání úvodního kola cenu fair play.

Talentovaný Jakub Jurka nestačil ve 3. kole na Rumuna Maria Persua 12:15 a je třicátý. Martin Rubeš vypadl v 1. kole play off a skončil na 69. místě. Martin Čapek zaznamenal ve skupině jen jednu výhru a obsadil 82. pozici.

Mistrovství Evropy v šermu v Düsseldorfu:
Muži - kord:
Finále:
Freilich (Izr.) - Santarelli (It.) 15:9,
semifinále:
Freilich - Beran (ČR) 15:8,
Santarelli - Garozzo (It.) 15:12,
...30. Jurka, 69. Rubeš, 82. Čapek (všichni ČR).
Ženy - fleret:
Finále:
Di Franciscaová (It.) - Děriglazovová (Rus.) 15:8,
semifinále:
Di Franciscaová - Thibusová (Fr.) 15:13,
Děriglazovová - Volpiová (It.) 15:11,
...41. Bímová, 48. Havránková (obě ČR).
Přehled českých a čs. medailí na mistrovství Evropy v šermu:
Zlato:
nikdo
Stříbro:
nikdo
Bronz (5):
1991 (Vídeň) - Jiří Douba (kord)
1991 (Vídeň) - Jiří Douba, Aleš Depta, Tomáš Kubíček, Roman Ječmínek (kord družstva)
2017 (Tbilisi) - Jiří Beran, Richard Pokorný, Martin Rubeš, Pavel Pitra (kord družstva)
2018 (Novi Sad) - Alexander Choupenitch (fleret)
2019 (Düsseldorf) - Jiří Beran (kord)

Reklama

Související témata: