Hlavní obsah

Česko žilo softbalem. Byl to nejlepší šampionát v historii, prohlásil kapitán Mertl

Praha

Česko se na deset dní proměnilo v softbalovou velmoc. Areály v Praze a Havlíčkově Brodě zaplavily tisíce fanoušků. Nikdo si nechtěl nechat ujít moment, kdy mistrovství světa poprvé zavítalo do Evropy. Diváci v televizních přenosech hltali novinku, učili se pravidla, či si přímo na stadionech vychutnávali bouřlivou atmosféru. Dohromady na šampionát zavítalo kolem přes 30 tisíc diváků. „Jménem WBSC a světového softballu obdivuji práci odvedenou Českou softballovou asociací a všemi partnery," prohlásil Tommy Velasquez, předseda softballového oddělení WBSC.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Český reprezentant David Mertl dobíhá na poslední metu. Softbalisté porazili na MS Kubu a postupují do čtvrtfinále.

Článek

Mužské softbalové mistrovství světa se hrávalo na Novém Zélandu, v Kanadě, několikrát turnaj hostily i Spojené státy americké. Evropskou pořadatelskou premiéru si pak vyzkoušelo Česko a pořadatele chválili také hráči. „Jsem rád, že se šampionát konal v Evropě, je to příjemná změna. Turnaj byl velmi dobře zorganizovaný," prohlásil Australan Adam Folkard. „Celkově jsem příjemně překvapený, místo konání je úžasné a atmosféra okolo hřiště je uvolněná," hodnotil Christopher Bann z Jihoafrické republiky.

Zápasy českého týmu navštěvovalo v Hippos aréně v Havlíčkově Brodě kolem 2000 diváků, v pražském Svoboda parku ještě o pět stovek víc. Před obědem chodily fandit děti ze základních a středních škol. Za svými oblíbenci se vypravili i někteří zahraniční příznivci. Oblíbená byla fanzóna, kde bylo možné si zkusit odpaly ze stativů do umělých míčů nebo hod přesnosti.

„S návštěvností jsme velice spokojeni, předčilo to naše očekávání. Zároveň jsme nadšení z toho, jak moc se o softbalu mluvilo, jakou pozornost náš sport poutal. Lidé, kteří se běžně zajímají o fotbal, se bavili o našich nejlepších hráčích a fandili jim," poznamenala za organizační tým Helena Novotná.

Čísla z MS v softbalu
555 - celkový počet doběhů
791 - úspěšné odpaly
108 - dvojmeťáky
35 - trojmeťáky
111 - homeruny
486 - body stažené odpaly

Atmosféru si užívali také reprezentanti. „Bylo to fantastické. Zažil jsem hodně šampionátů, ale tenhle byl o level lepší. Jsem rád, že jsme světu ukázali, že umíme pořádat takové akce. Lidi byli skvělí, fandili, i když se nedařilo," prohlásil David Mertl, kapitán českého týmu. „Byla to nejlepší akce, které jsem se zúčastnil. A to ze všech hledisek – fanoušci, emoce, tým, výkony. Bylo to úžasné."

Pozornost sportovních fanoušků směrem k softbalu opadat nebude. Už v sobotu se v Ostravě rozehraje mistrovství Evropy žen. Bude to důležitá akce. Pokud české reprezentantky skončí do šesté příčky, bude je čekat kvalifikace na olympijské hry v Tokiu 2020. „Věřím, že postoupíme," prohlásil trenér Tomáš Kusý, který bude ženský softbalový tým rovněž podporovat.

Reklama

Související témata: