Hlavní obsah

Softbalistky rozehrají ME. Cílem je i olympijská kvalifikace

Praha

Softbalové mistrovství světa mužů je minulostí, fanoušci si ale neodpočinou. Do boje půjdou české reprezentantky, které čeká evropský šampionát v Ostravě a ve hře bude i kvalifikace na olympiádu v Tokiu 2020. České hráčky chtějí zaútočit na medaili. Vstupenkou do kvalifikace o hry v Tokiu bude třeba umístění v první šestce. „Cílem číslo jedna je přiblížit se olympiádě, zároveň chceme před domácím publikem vyhrát. Věřím, že na to máme," prohlásil reprezentační trenér Vojtěch Albrecht. ME se kromě Arrows Parku v Ostravě bude hrát i ve Frýdku-Místku a v dalších dvou polských městech. Celkem se účastní 23 reprezentací, finále je v plánu v sobotu 6. července.

Foto: Česká softballová asociace

České softbalistky chtějí uspět na ME a zároveň touží vybojovat účast v kvalifikaci o OH 2020 v Tokiu.

Článek

Pořádně zostra začne evropský šampionát pro české softbalistky. Hned v neděli na ně totiž čekají dva zápasy. První od 11:15 proti Litvě a druhý od 21:00 proti Švédsku. „Večerní utkání bereme jako hlavní zahajovací s veškerým ceremoniálem," prohlásil Pavel Burkovič, hlavní organizátor. „Větší akci jsme na Arrows doposud neměli, připravenost je velká. Vybudovali jsme novou tribunu a osvětlení, zlepšili jsme povrch. O chod šampionátu se bude starat 100 lidí," prozradil.

V základní části čeká na domácí softbalistky pět utkání, poměří síly také s Francií, Belgií a Slovenskem. „Je to určitě dobrý los. V pozdějších fázích počítáme, že se o medailová místa porveme s Itálií, Vekou Británií, Nizozemskem nebo s Irskem či Řeckem," dodal reprezentační trenér Vojtěch Albrecht, podle kterého bude největší překážkou eliminovat naturalizované nadhazovačky. Řada týmů totiž před šampionátem posilovala. „Získaly zejména americké hráčky, které mají předky v Evropě, a teď získaly druhé občanství. Nebezpečné nadhazovačky ale dlouhodobě sledujeme," prohlásil trenér Albrecht, že by se i s touto nástahou měly české softbalistky vypořádat.

Český tým se na evropský šampionát a olympijskou výzvu dlouhodobě připravuje. Během půl roku odcestoval dvakrát na Floridu, kde vyzval kvalitní univerzitní týmy nebo třeba čínskou reprezentaci. Pro zlepšení kvality odpalování míčků a hry v obraně navíc využívá neurovizuální trénink. Softbalistky trénují například se speciálními brýlemi pro hru pod umělým světlem nebo pilují rychlost zaostřování mezi pohybujícími se předměty.

„Připravujeme se intenzivně dva roky, holky v posledních týdnech trénovaly čtrnáct hodin týdně. Když si uvědomíte, že se jedná o amatérky, a většina z nich studuje a pracuje, tak příprava byla mohutná," popsal Albrecht.

Softbalistky by měla táhnout zejména Veronika Pecková, nejlepší evropská nadhazovačka. Ostravskou hvězdou je Tereza Kubicová, jedenadvacetiletá catcherka. „Všichni věříme, že se nám na olympiádu podaří postoupit," věří. A co je třeba, aby se české hráčky probojovaly na letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020? Pokud skončí v Ostravě do šestého místa, vyrazí již za dva týdny na olympijskou kvalifikaci do nizozemského Utrechtu. Tam se kromě evropské top šestky vydají také dva zástupci Afriky. Do Tokia se kvalifikuje pouze vítěz.

PROGRAM ČESKÉHO TÝMU, SKUPINA A
Neděle 30. června (Arrows Park)
11.15: Česko – Litva
21.00: Česko – Švédsko
Pondělí 1. července (Frýdek-Místek)
14.00: Česko – Slovensko
20.45: Česko – Francie
Úterý 2. července (Frýdek-Místek)
11.45: Česko - Belgie
Další zápasy v nadstavbě a v play off se hrají od 3. do 5. července
Sobota 6. července (Arrows Park)
13:00 Zápas o bronz
18:00 Finále

Reklama