Hlavní obsah

Česká esa se loučí s fanoušky na Balatonu

Zamárdi

Poslední podnik zkrácené sezony se uskuteční až v dalekém Japonsku. Letecký seriál Red Bull Air Race má teď před sebou poslední evropský závod. O víkendu se koná v maďarském Zamárdi, kam se chystají tisícovky českých fanoušků. „Chceme jim za dlouhodobou podporu poděkovat co nejlepším výsledkem,“ říká pilot Petr Kopfstein. Jeho kolega Martin Šonka usiluje o obhajobu mistrovského titulu.

Pilot formule 1 Pierre Gasly se proletěl s Martinem ŠonkouVideo: Red Bull Content Pool

 
Článek

Sezona prestižního leteckého šampionátu je přesně v polovině.O titul bojují mistři světa z posledních dvou let. Obhájce Martin Šonka ztrácí devět bodů na Japonce Jošihide Muroju.

"Máme letos jen čtyři závody, takže každá chyba mrzí dvojnásobně. Ale stále je všechno otevřené. Bude to ještě napínavé. Na Balatonu je hodně českých fanoušků, kteří nám pomohou a vlastně se se závody také přijeli rozloučit. Pak už bude jen světové finále v Japonsku a série skončí," lituje Šonka.

V přestávce po minulém závodě v Kazani "svezl" ve svém akrobatickém speciálu Francouze Pierra Gaslyho, pilota formule 1 stáje Red Bull Racing.

Z Budapešti nad jezero

Druhý český pilot Petr Kopfstein v Kazani doplatil na neopodstatněnou penalizaci od rozhodčích a vypadl v prvním kole. „To všechno je pryč. Na Balaton jsme odjeli s čistou hlavou. Celý náš tým se těší. Také letadlo šlape přesně tak, jak by mělo. Sice jsou ve startovním poli rychlejší stroje, ale páté šesté místo si za cíl můžeme oprávněně dát," avizuje lídr Teamu Spielberg.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein v kokpitu svého stroje.

Nad jezero Balaton se maďarský závod přesunul z Budapešti, která byla stálicí i ozdobou šampionátu. Nyní ale čeká čtrnáctku pilotů úplně nová výzva. „Trať je poměrně rovná a hodně rychlá. Každý detail bude hrát velkou roli, což by nám mohlo vyhovovat," věří karlovarský pilot.

Program začíná v sobotu od 16:00 kvalifikačními lety. Při nedělním závodě proletí první pilot mezi pylony ve 13:00. Celý závodní program lze sledovat v přímém přenosu na redbullairrace.com. ČT sport odvysílá ze závodu záznam v neděli ve 23:15.

Reklama