Hlavní obsah

Zlatá oslava vodních pólistek se změnila v horor. Pod zříceným patrem vyhasly dva životy

Kwangdžu (Korea)

Když americké vodní pólistky otevíraly před obchodem naproti vesnici sportovců v Kwangdžu první plechovky piva, mohly jen těžko tušit, že se bujará oslava jejich zlatého hattricku na MS změní v noční můru. V nedalekém klubu Coyote Ugly, kde se hráčky USA a další sportovci nad ránem potkali, se zřítil strop vestavěného patra a nehoda si vyžádala život dvou lidí. Mezi zraněnými bylo i sedm účastníků MS. Z české výpravy se v klubu nikdo nenacházel.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Američanka Aria Fischerová (vlevo) v souboji o míč se Španělkou Paulou Leitonovou Arroněsovou ve finálovém duelu vodních pólistek na MS v Kwangdžu.

Článek

K tragickému incidentu došlo před třetí hodinou ráno a v klubu se v té době mělo nacházet téměř čtyři sta lidí. Obětmi nehody Korejci, kteří podlehli zraněním po převozu do nemocnice. Z účastníků MS byli na místě podle potvrzených informací Američané, Australané, Nizozemci, Italové, Brazilci a sportovci z Nového Zélandu. „Vodní pólisté a pólistky oslavovali triumf žen v klubu, v němž došlo ke zřícení části budovy," uvedlo vedení výpravy USA.

V okamžiku nehody se zřítilo vestavěné patro nad barem, které nevydrželo zatížení lidí na něm. „Tančili jsme tam a najednou jsme se propadli o pět šest metrů, podlaha nám doslova zmizela pod nohama. Poté vznikla panika a všichni se chtěli dostat ven," uvedl podle BBC kapitán novozélandských vodních pólistů Matt Small pro Radio Sport.

„Většina sportovců, kteří byli na místě přítomni, se vrátila bezpečně do vesnice. Osm závodníků bylo přímo u nehody a sedm utrpělo lehká zranění. Jeden pak zůstal v péči lékařů," uvedli zástupci organizačního výboru MS. Generální sekretář českého plaveckého svazu Jakub Tesárek přímo v Koreji potvrdil, že z Čechů v klubu nikdo nebyl.

Reklama