Hlavní obsah

Bez bolesti to nejde, musíte být trochu magor, přiznává český světový rekordman

Praha

Více jak čtvrt století je jeho osudem hrazda. Nikdo nespočítá, kolik hodin Jan Kareš objímal kus železa a shyboval. Jeho tělo zvládlo více než milion přítahů. Proti drtivé většině lidí na tomto světě je odskočený do jiné dimenze. Tu chce za pár týdnů předvést v Barceloně na Arnold Classic.

Jan Kareš chce další světový rekord. Kolik shybů udělá tentokrát? Video: Sport.cz

 
Článek

Sportu se věnuje odmalička díky tátovi, se kterým lezl po skalách od čtyř let. Horolezecké víkendy, podání ruky na vrcholu, pokora, důvěra, kamarádství. To jsou hodnoty, které má zakořeněné hluboko v sobě. Ego zahodil i na hrazdě. Světových rekordů za svůj život vytvořil už několik.

Kolik dáte shybů, jak dlouho vydržíte na hrazdě?. Kareš nyní drží rekord v hodinovce, nasázel 1124 shybů. Tohle těžko představitelné číslo chce v Barceloně pokořit. „Na tohle nyní trénuju, tohle chci překonat," má Kareš jasný plán v hlavě.

S Arnoldem po boku bude na hrazdě lítat

O motivaci má postaráno, rád by se na místě potkal s legendárním kulturistou Arnoldem Schwarzeneggrem, po kterém je celá akce pojmenovaná.

„Doufám, že ho bude zajímat, že tam bude někdo překonávat Guinessův rekord a přijde za mnou. Když bude Arnold stát vedle mě, tak na hrazdě budu lítat. Doufám, že si s ním podám ruku a uděláme si fotku," přeje si pětačtyřicetiletý Čech. Jeho postava se proti běžné populaci vymyká. „Bez bolesti to nejde, musíte být trochu magor," dodává shybařský král.

Reklama