Hlavní obsah

Zápis čistá nula mě netěší, líčil Ondra. Ve finále nevyzrál ani na jednu stěnu

Hačiodži/Praha

Ovládl kvalifikaci a v semifinále jako jediný dosáhl vrcholu hned tří stěn, jenže boj o medaile v boulderingu se českému lezci Adamu Ondrovi na světovém šampionátu v japonském Hačiodži hrubě nepovedl.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Adam Ondra nebyl se svým výkonem spokojen

Článek

Pokusů pro nalezení ideální trasy zvolil celkem sedmnáct. Jenže na žádné ze čtyř finálových stěn se 26letý Ondra během čtyřminutového limitu nedostal ani k zóně, značící zdolání alespoň poloviční cesty. „Ve finále mám bohužel zápis čistá nula, což je pro mě trochu zklamání," řekl Ondra, který má z boulderingu světový titul z roku 2014 a další dvě stříbra.

Mezi šesticí letošních finalistů i pod dojmem suverenity v předchozích částech soutěže platil český lezec za favorita, jenže se od začátku trápil. Na každé stěně se dokázal pouze jednou zachytit a při následném přesunu už nebyl úspěšný. „Finálové bouldery vyžadovaly moderní, dynamický styl lezení, objevil jsem ještě svoje rezervy hlavně v oblasti koordinace," řekl Ondra.

„Když šlo o medaile, bojovalo se už o každý chyt a bylo to opravdu hodně těžké. Pouze domácí Narasaki dokázal dát nějaký top a to hned dvakrát, takže zaslouženě bral zlato," dodal Ondra, přesto se snažil na svoje úvodní vystoupení na šampionátu dívat pozitivně.

Mám na čem pracovat, přiznal Ondra

„Na rozdíl od minulého mistrovství jsem se dostal v boulderingu alespoň do finále, i když s výhledem na olympiádu mám ještě pořád na čem pracovat," naznačil český lezec, jenž už zítra bude obhajovat stříbro v lezení na obtížnost.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Adam Ondra na medailové stupně nedosáhl

Na rozdíl od boulderingu, se tam ale leze na stěně jedinou cestou a závodníci, v tom případě už jištění lanem, se během šesti minut snaží dostat na stěně co nejvýš, pokud možno až na vrchol, takzvaný top. Při shodě výkonů pak rozhoduje čas.

Ondra může být českým trumfem pro blížící se olympijskou premiéru sportovního lezení. Také proto pro něj na letošním MS bude nejdůležitější do programu OH zařazená kombinace složená ze tří disciplín: lezení na obtížnost, na rychlost a boulderingu.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Adam Ondra nakonec na medailové stupně nedosáhl

Právě tímto závodem šampionát 21. srpna vyvrcholí. „V kombinaci se bude bojovat o sedm míst v Tokia, přičemž se redukuje pořadí postupujících jen na dva lezce z jednoho státu. Tím je jasně dána moje priorita, chci si odvézt letenku na olympiádu," tvrdil Ondra.

Reklama