Hlavní obsah

Šonka titul v Air Race neobhájil, po chybě skončil třetí

Čiba

Martin Šonka celkový triumf v leteckém seriálu Red Bull Air Race neobhájil. V závěrečném závodu v japonské Čibě skončil po chybě v prvním kole předposlední a v seriálu obsadil třetí místo. Vyhrál Australan Matt Hall a před českého pilota se v konečném pořadí dostal i dnešní vítěz Japonec Jošihide Muroja. Hallovi stačila k titulu třetí příčka.

Foto: Šonky Martina Archiv, ČTK

Martin Šonka během kvalifikace v japonské Čibě.

Článek

Po druhém místě v sobotní kvalifikaci nastoupil Šonka na úvod vyřazovací části proti Francouzi Nicolasi Ivanoffovi. Během letu překročil povolenou hranici přetížení 11G o 0,2G, za což dostal sekundovou penalizaci a byl vyřazen.

"Samozřejmě velká chyba. Přišli jsme kvůli ní o závod i o titul. Proti kvalifikaci se změnil vítr, takže náletová rychlost do vertikálního manévru byla o něco vyšší a stejná výchylka páky jako včera znamenala dnes přetažení. I když jsem se připravoval, tak jsem chybu udělal. Asi jsem se v ten okamžik dostatečně nekoncentroval nebo nevím," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

Foto: Red Bull Content Pool

Nový mistr světa Australan Matt Hall (uprostřed), celkově druhý Japonec Jošihide Muroja (vlevo) a bronzový Martin Šonka.

Celkovou třetí příčku přidal k loňskému titulu a druhému místu z roku 2017. "Raději bych měl víckrát nejcennější trofej, teď je velké zklamání. Ale celkově můžeme být pyšní. Tři poslední sezony jsme pokaždé bojovali o titul, což nikdo jiný říct nemůže. Letos jsou jen čtyři závody, takže za každou chybu se platí dvojnásobně," uvedl Šonka.

Kopfsteina vykolejil poryv větru

Další český pilot Petr Kopfstein byl v Čibě poslední čtrnáctý a celkově obsadil 13. příčku. Francouz Brageot mu přitom dal šanci, ale pilot Teamu Spielberg byl pak diskvalifikován za příliš vysokou rychlost, kterou vlétl do závodní trati.

Foto: Red Bull Content Pool

Petr Kopfstein jde do akce...

„Samozřejmě jsme si představovali jiné rozloučení se šampionátem. Věděl jsem, že Mikův čas nepatří k nejrychlejším. Bohužel když jsem nalétával do trati, zasáhl mě poryv větru, který letadlo zpomalil a donutil mě přidat plyn. Hned jsem věděl, že náletová rychlost byla příliš vysoká. Celou dobu jsem to pak měl v hlavě a let se mi příliš nepovedl. Nedá se nic dělat. Všichni jsme do toho šli na hraně. Takové je závodění, takový je život," líčí smířeně Kopfstein.

Letecká série Air Race skončila, protože její hlavní sponzor se rozhodl v ní nepokračovat.

Reklama