Hlavní obsah

Česko - Německo 10:6Baseballisté porazili neoblíbeného soupeře a zahrají si na ME čtvrtfinále

Bonn

Čeští baseballisté postoupili na mistrovství Evropy do čtvrtfinále. V závěrečném utkání skupiny A porazili v Bonnu domácí Německo 10:6 a v pátek se od 16:00 utkají o semifinále se Španělskem. Postupem do play off si Češi udrželi naději na účast v olympijské kvalifikaci, do které se z evropského šampionátu kvalifikuje pět celků. Hrát se bude příští týden.

Foto: Jan Beneš

Během šesté směny nastoupil devatenáctiletý Daniel Padyšák, který zápas uzavřel strikeautem.

Článek

Zlomili prokletí. Čeští baseballisté porazili Německo na mistrovství Evropy vůbec poprvé v historii. Matematika před večerním utkáním přitom byla neúprosná - domácí tým mohl prohrát, Česko muselo zvítězit.

Češi nastoupili na nadhozu s Janem Novákem a museli otáčet průběh utkání ve svůj prospěch. Německý tým šel do vedení 2:0, ale od 4. směny už měli navrch čeští pálkaři. „Myslím, že jsme předvedli náš nejtýmovější výkon na turnaji," poukazuje na dobré pálkařské výkony svých spoluhráčů Matěj Hejma.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté mohli být se svým výkonem spokojeni.

Jeho tříbodový homerun pak přinesl českému týmu vedení 9:5 „Získali jsme náskok a trochu se uvolnili, Němci už pak neměli takový tlak, ale obrovský týmový výkon vydržel po celé utkání."

Zápas zkušeně doházel Daniel Padyšák, který německé hráče v podstatě k ničemu nepustil. „Situace nebyla v ničem jiná než ve finále mistrovství Evropy U23. Prostě šlo o to tam přijít a házet strajky. Takové situace mám rád," oceňuje, že dostal důvěru.

A teď proti Španělsku

Český tým důležité utkání zvládl a potvrdil, že dobré výkony v turnaji nebyly náhodné. „Věřil jsem od začátku, že vyhrajeme. Využili jsme chyb německé obrany a pak přišla série dobrých odpalů, která přinesla vítězství," kvituje Padyšák.

Čechy čeká ve čtvrtfinále Španělsko, tedy druhý tým ze skupiny B. „Španělsko má švihavé typy, nejsou to většinou Španělé, spíše hráči z Jižní Ameriky. Hodně do toho tlučou, musíme to v poli pochytat, dát pár bodů a zápas zvládnout," říká zadní polař Adam Hajtmar.

Češi by měli hrát v pátek od 16:00 v Sollingenu. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Izrael - Francie, Nizozemsko - Belgie a Itálie - Německo.

Mistrovství Evropy v baseballu v Německu:
Skupina A:
ČR - Německo 10:6, Velká Británie - Švédsko 13:7, Nizozemsko - Izrael 13:4.
Konečné pořadí:
1. Nizozemsko 4 výhry/1 porážka, 2. Izrael 4/1, 3. ČR 3/2, 4. Německo 2/3, 5. Velká Británie 2/3, 6. Švédsko 0/5.
Skupina B:
Itálie - Belgie 11:4, Španělsko - Rakousko 19:1, Francie - Chorvatsko 23:0.
Konečné pořadí:
1. Itálie 5/0, 2. Španělsko 4/1, 4. Francie 3/2, 4. Belgie 2/3, 5. Rakousko 1/4, 6. Chorvatsko 0/5.

Reklama

Související témata: