Hlavní obsah

MS v ragby 2019. All Blacks získali bronz, titul slaví Jihoafričané

Aktualizováno

Téměř půldruhého měsíce nejlepšího ragby nabízdlo mistrovství světa, které ve dnech 20. září až 2. listopadu hostilo Japonsko. Celý svět čekal, zda se novozélandským All Blacks podaří vybojovat historický zlatý hattrick. Do semifnále se dostala nejlepší čtyřka aktuálního světového žebříčku, právě v něm ovšem Nový Zéland narazil. Senzačně prohrál s Anglií, která ve finále podlehla Jihoafrické republice. All Blacks v duelu o 3. místo získali proti Walesu aspoň bronz. Tři zápasy ve skupinách zrušil hrozící tajfun. Zážitkem byla euforie domácích Japonců, kteří poprvé v historii postoupili do čtvrtfinále.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ragbisté Jihoafrické republiky se radují ze zisku titulu mistrů světa.

Článek

Historie mistrovství světa v ragby je dosud poměrně mladá, premiérový šampionát se - podobně jako třeba MS v atletice - konal až v 80. letech minulého století. První ročník v roce 1987 hostil Nový Zéland s Austrálií a prvními mistry světa se stali právě All Blacks. Šampionát se koná každé čtyři roky a nejvíc titulů - tři - za osm ročníků získal rovněž Nový Zéland.

Pikantní evropská kvalifikace

Na šampionátu startovalo dvacet zemí, které byly rozděleny do čtyř skupin po pěti týmech. Kvalifikaci na letošní šampionát vybojovaly automaticky první tři týmy z každé skupiny na posledním šampionátu (včetně Japonska, které mělo místo jisté jako pořadatel) a osm vzešlo z kontinentálních kvalifikací. Mezi elitou nefiguroval žádný nováček, český tým vypadl v rané fázi evropské kvalifikace.

Skupiny MS v ragby
Skupina A
Irsko, Skotsko, Japonsko, Rusko, Samoa
Skupina B
Nový Zéland, Jihoafrická republika, Itálie, Namíbie, Kanada
Skupina C
Anglie, Francie, Argentina, USA, Tonga
Skupina D
Austrálie, Wales, Gruzie, Fidži, Uruguay

Evropská kvalifikace byla pikantní: tradičního účastníka Rumunsko i Španělsko potkala diskvalifikace a na turnaj tak prošlo až třetí Rusko.

Kdy se koukat na zápasy v TV? Podívejte se:

Základní skupiny se hrály od 20. září do 13. října, do vyřazovací fáze turnaje postoupily dva nejlepší týmy z každé skupiny.

Za výhru až pět bodů

Bodování v základních skupinách je na MS v ragby specifické. Vítězný tým připisuje čtyři body, za remízu každý ze soupeřů dva body a poražený tým odejde s prázdnou. Současně ale leží na hřišti bonusové body: jeden bod dostane tým, který položí během zápasu čtyři a více pětek, a jeden bod získá i poražený tým, pokud prohraje o méně než osm bodů.

Hattrick se nekoná

Náboj pro letošní šampionát byl jasný. Novozélanďané útočili na zlatý hattrick, aktuální světovou jedničkou ale na začátku bylo Irsko. A vedle Irů si loni na All Blacks dokázali vyšlápnout i hráči z Jižní Afriky. Na úvod šampionátu Nový Zéland zdolal Jihoafričany 23:13, tentokrát však slavný rituál haka All Blacks znovu ke zlatu nedovedl. V utkání o 3. místo porazili Wales 40:17.

Poprvé v Asii

Mistrovství se poprvé konalo mimo tradiční ragbyovou baštu a Japonsko je rovněž historicky prvním asijským pořadatelem. Srdcem turnaje měl být původně Národní olympijský stadion v Tokiu, jeho přestavba pro letní olympiádu v roce 2020 ale donutila organizátory zvolit k nelibosti Mezinárodní ragbyové unie jiný hlavní stan a volba padla na Jokohamu. Celkem šampionát navštívil dvanáct měst, vedle Jokohamy se hrálo v Sapporu, Kamaiši, Kamagaji, Tokiu, Šizuoce, Tojotě, Ósace, Kóbe, Fukuoce, Kumamotu a Óitě.

Miliardová sledovanost, nadprůměrná návštěvnost

V české kotlině sice ragby patří mezi okrajové sporty, z globálního hlediska ale patří tvrdý boj o šišku mezi nejvýznamnější sportovní události. Podle některých zdrojů je MS v ragby třetí největší sportovní akcí hned po MS ve fotbale a olympijských hrách. Celková televizní sledovanost zápasů atakuje čtyři miliardy diváků a průměrná návštěvnost na posledním šampionátu v Anglii překročila 51 tisíc diváků na zápas.

Semifinále MS v ragby
26. října
Anglie - Nový Zéland 19:7
27. října
Wales - Jihoafrická republika 16:19
Zápas o bronz
1. listopadu
Nový Zéland - Wales 40:17

Reklama

Pavouk - Play off MS v ragby 2019

  • Čtvrtfinále

  • 19.10.19      09 : 15 Óita
    Anglie Anglie Austrálie Austrálie
    40 : 16
  • 19.10.19      12 : 15 Tokio
    Nový Zéland Nový Zéland Irsko Irsko
    46 : 14
  • 20.10.19      09 : 15 Óita
    Wales Wales Francie Francie
    20 : 19
  • 20.10.19      12 : 15 Tokio
    Japonsko Japonsko Jižní Afrika Jihoafrická republika
    3 : 26
  • Semifinále

  • 26.10.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Nový Zéland Nový Zéland
    19 : 7
  • 27.10.19      10 : 00 Jokohama
    Wales Wales Jižní Afrika Jihoafrická republika
    16 : 19
  • Finále

  • 02.11.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Jižní Afrika Jihoafrická republika
    12 : 32
  • 01.11.19      10 : 00 Tokio O 3. místo
    Nový Zéland Nový Zéland Wales Wales
    40 : 17