Hlavní obsah

Řada sportovních klubů stále čeká na dotace na mládež

Praha

Řada sportovních klubů a tělovýchovných jednot stále čeká na dotace z programu Můj klub, který je určen na mládež i na provoz a údržbu. Uvedla to Česká unie sportu (ČUS) na základě informací svých okresních pracovišť, kam se kluby obracejí. Čekání na finanční prostředky jim komplikuje činnost. Ministerstvo na dotaz ČTK uvedlo, že by do konce září měly kluby dostat minimálně stejnou částku jako loni a všechny peníze by měly být vyplaceny do konce října.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Satoranský měl svým potencionálním nástupcům co říct

Článek

Ke 13. září byly navrženy dotace pro 4735 klubů v celkové výši 1,127 miliardy korun. To je o zhruba pět stovek klubů a 210 milionů korun více než loni. Dalších 839 klubů má šanci na dotaci po odstranění vad v žádosti. Celkem by do klubů mělo doputovat o 400 milionů korun více než loni.

Schválení návrhu žádosti ale ještě neznamená, že mají kluby peníze na účtech. "Denně naše servisní pracoviště kontaktují desítky předsedů a dotazují se, co mají dělat. V říjnu nebo listopadu budou kluby opravdu složitě statisícové nebo milionové částky spotřebovávat," uvedl v tiskové zprávě místopředseda ČUS Marek Hájek.

Podle zjištění ČUS na klíčovou finanční podporu čekají tisíce klubů a tělovýchovných jednot. "Nejhorší je ta nejistota. Kdyby nám někdo z ministerstva dal příslib, že peníze obdržíme, pak je nám jedno, zda budou poslány v červnu nebo v říjnu. Důležité je pro nás plánování, které souvisí s provozem areálu, údržbou hřišť a s nákupem sportovního vybavení," popsal zkušenosti z praxe předseda TJ EMĚ Mělník Martin Spurný.

Trenéry mládeže z vlastních zdrojů platí zatím také v Tenisovém klubu Černošice. "Staráme se o 105 dětí, nemůžeme takovou tenisovou školu rozpustit a trenéry vyhodit. Zároveň musíme zaplatit během sezony za elektriku a za vodu, a pokud neobdržíme dotace z programu Můj klub, budeme na nule. Vůbec to není příjemná situace," uvedl tamní předseda Hynek Trnka.

ČUS na okresních pracovištích nabízí klubům pomoc s vyplňováním žádosti i odstraňováním případných nedostatků. "Ministerstvo to při současném počtu žádostí nemá jednoduché, větší aparát prostě nemá. Situaci se snažíme uklidnit a všem, kdo nás o to požádají, s administrací pomoci," doplnil Hájek.

Podle ministerstva někdy mohou za prodlevu samy kluby. "U některých čeká MŠMT již více než jeden měsíc na reakci na výzvu k odstranění vad žádosti. Kluby například uvedly kontaktní e-maily, na které nereagují," uvedla mluvčí úřadu Aneta Lednová.

V říjnu by měla být v tomto programu vyhlášena nová výzva na rok 2020, kterou ministerstvo prezentuje jako jednodušší a kratší. Od roku 2021 bude peníze z dotačních programů pro sportovce rozdělovat Národní sportovní agentura, která vznikla 1. srpna.

Reklama