Hlavní obsah

Šok v softbalové extralize: Favorité končí, pražské týmy jsou bez semifinále

Obhájci titulu z Tempo Praha, tradičně silné pražské Spectrum, nebo loňští finalisté Hroši Havlíčkův Brod. Tyto celky se nedostaly ani do semifinále domácí softbalové extraligy. Ve hře o titul jsou Painbusters Most, Beavers Chomutov i nováčci z Břeclavi. „Co na to říct? S takovým výsledkem jsme nepočítali, ale kluci si věřili," jásal Vlastimil Kubát, jeden ze zakladatelů břeclavského klubu. Největším favoritem na titul tak zůstávají Žraloci Ledenice, které táhnou za úspěchem pálkaři Patrik Kolkus, Patrik Kopečný a Jonáš Hajný.

Foto: Jan Beneš

Talentovaný softbalista Michal Holobrádek

Článek

Rok 1976. Tehdy naposledy neměla Praha ani jeden tým v semifinále softbalové extraligy. Největší zklamání panuje u Redfox Tempa, loňských domácích šampionů. Kádr zůstal víceméně pohromadě, navíc na evropském Super Cupu vybojoval tým slušné páté místo. Přesto se po nejlepší sezoně v novodobé historii loučí neslavně.

„Projevily se vážná zranění klíčových hráčů. Byla to výjimečná sezona z hlediska vytížení pěti hráčů v reprezentaci a taky bídná forma na pálce celého týmu," stojí v oficiálním prohlášení Tempa na sociálních sítích.

Spokojené nemůže být ani Spectrum Praha. Přitom v základní části to vypadalo dobře, když klub vybojoval druhé místo. Porážka 0:3 s dravými Painbusters Most však zastavila další ambice. „Celkově to je určitě překvapení. Postoupily týmy, které měly asi větší hlad po úspěchu," prohlásil David Mertl, kapitán Spektra. Přiznal, že tým čeká generační obměna."

Senzací softbalové extraligy je tažení nováčků z klubu Locos Břeclavi. V základní části sice skončili na sedmém místě, ovšem se slušným počtem dvanácti vítězství. Břeclav vyzvala ve čtvrtfinále softbalisty z Havlíčkova Brodu, za které nadhazoval Michal Holobrádek, hvězda českého týmu na letošním mistrovství světa v Praze. Těžkou chvíli ale tým zvládl.

„Kluci si na něj věřili, a to se projevilo. Myslím, že pro něho to bylo těžší více než pro nás. Měl velmi náročnou sezonu, patrně se mu moc dobře neházelo," hodnotil Kubát. Pikantní je, že právě v tomto břeclavském týmu se Holobrádek učil softbalu.

Semifinálové zápasy začnou v sobotu – Chomutov vyzve Břeclav a Ledenice hraje s Mostem.

Reklama