Hlavní obsah

Skandál ještě před startem. Asistent trenéra Walesu podezřelý ze sázek na zápasy se musel pakovat

S pořádným skandálem se musí vyrovnávat ragbyová reprezentace Walesu ještě před tím, než v Japonsku vůbec vstoupí do světového šampionátu. Asistent trenéra Robert Howley musel totiž předčasně opustit výpravu, neboť čelí podezření, že sázel na ragbyové zápasy. „Jde opravdu o závažné obvinění ve velkém rozsahu,“ přiznal šéf velšské ragbyové unie Martyn Phillips, když se potvrdila informace, že reprezentační asistent u mužstva skutečně nezůstal a kvapně se vrátil na Ostrovy.

Foto: Matthew Childs, Reuters

K favoritům šampionátu patří Wales. Na snímku se radují George North a Alun Wynn Jones.

Článek

Podezření, že Robert Howley sázel na ragbyové zápasy, se v první nesmělých konturách objevilo na světle světa už před týdnem. Bývalý reprezentant Walesu, který odehrál za národní tým 59 zápasů, přičemž ve 22 utkáních byl dokonce kapitánem, však obvinění odmítal.

Odletěl, aby se záhy urychleně vracel

Dokonce odletěl s reprezentací do Tokia a na stadionu Toyoty se zúčastnil i oficiálního tréninku reprezentačního týmu, kterému přihlíželo patnáct tisíc diváků. Hned ten den se však urychleně vracel zpátky do Walesu, protože podezření, že je zapojen do sázek, zesílilo.

Předpisy mezinárodní ragbyové federace v paragrafu šest přitom svém členům - ať již hráčům, trenérům nebo funkcionářům - výslovně zakazují, ať již přímo či nepřímo, sázet na výsledky zápasů nebo i inkasovat výnosy ze sázek. A nezáleží přitom na tom, na jaké úrovni se v ragby pohybují.

„Jsme tímto obviněním šokováni. Já, stejně jako trenér," přiznal šéf velšské ragbyové unie Phillips.

„V tuto chvíli je to jen obvinění, ale Rob je jím úplně zničen," přidal trenér Warren Gatland, ale jedním dechem ujistil fanoušky, že skandální aféra nemá na jeho tým sebemenší dopad.

„Občas se musíte vypořádat s protivenstvím a záleží na tom, jak na něj zareagujete. Mohu říct jediné - hráči se v posledních čtyřiadvaceti hodinách postavili k celé situaci neuvěřitelně odpovědně. Jsou odolní, drží při sobě a všichni se soustřeďujeme na první zápas proti Gruzii."

Za prokázané sázky mu hrozí doživotí

„Při schůzce s Robym jsme se dohodli, že jediným správným řešením je jeho návrat do Walesu. Neznamená to ovšem, že jsme se rozešli. Je to náš zaměstnanec a je naší povinností se o něho dál starat. Počkáme proto na výsledek vyšetřování. Nenaléháme na to, aby bylo rychlé, ale aby bylo komplexní, co nejhlubší, a hlavně kvalitní a spravedlivé," potvrdil Phillips, že o další budoucnosti reprezentačního asistenta rozhodne ustavená disciplinární komise.

Robert Howley by jí měl být doma ve Walesu při šetření nápomocen.

Pokud by se ovšem obvinění potvrdilo, hrozí mu doživotní zákaz působení v ragby. Přitom hned po světovém šampionátu měl Howley, který několikrát u reprezentace Walesu zaskakoval v roli prvního trenéra, převzít národní tým Itálie.

Vedení velšské reprezentace namísto Howleyho narychlo povolalo do Japonska nového asistenta Stephena Jonese, který by měl být během šampionátu trenérovi Gatlandovi nápomocen s přípravou mužstva.

„Sám hrál nebo později pracoval s dvěma třetinami hráčů, takže bude mít příležitost zapojit se do práce a přinést do reprezentace svou osobnost a myšlenky," řekl trenér Warren Gatland, jehož svěřenci mají ve skupině za soupeře Austrálii, Gruzii, Fidži a Uruguay.

Reklama

Související témata: