Hlavní obsah

Horolezec si připsal dechberoucí rekord. Obávanou stěnu zdolal nejrychleji ze všech a bez jištění

Cima Grande/Praha

Záběry, z kterých se tají dech. Švýcarský opovážlivec Dani Arnold stanovil v září nový rychlostní rekord v lezení bez jištění v Sextenských Dolomitech v Itálii. 550 metrů dlouhou trasu Comici-Dimai na štítu Cima Grande zdolal za úctyhodných 46 minut a 30 vteřin. Na video jeho parádního kousku se můžete podívat níže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Spektakulární rekord Daniho Arnolda v lezení bez jištěníVideo: sntv

 
Článek

Pětatřicetiletý Švýcar vylezl částečně převislou trasu patřící mezi šest nejobávanějších evropských severních stěn zcela bez jištění. Stávající rekord překonal o 19 minut.

Váhu celého výkonu ještě umocňuje fakt, že zkušeným horolezcům trvá dostat se na vrchol za normálních okolností kolem šesti až sedmi hodin. Arnold drží rychlostní rekord na čtyřech z šesti nejnáročnějších severních stěn Evropy.

Lezení bez jištění (takzvané free solo) je jedním z nejnebezpečnějších sportů vůbec. Vyžaduje perfektní fyzickou i psychickou kondici, extrémní úroveň přípravy a obrovské sebevědomí.

„Free solo a rychlost, to je to, co mám rád. Nic vás nezachrání, musíte se spolehnout pouze na to, co skutečně dokážete. Nemůžete podvádět. To je to, co se mi na tom líbí," řekl Dani Arnold po stanovení nového nejlepšího času.

Reklama

Související témata: