Hlavní obsah

Senzace s inspirací z Hollywoodu! Mladíci útočí na postup do finále

Sportovní senzaci má na triku softbalový klub Locos Břeclav, který je jako nováček už v semifinále extraligy a jedna výhra ho dělí od bojů o titul! Tým táhnou především mladíčci. „V dosavadní české softbalové historii se ještě žádnému nováčkovi nepovedlo postoupit do finále. Jsme motivovaní a máme hlad," slibuje trenér Dušan Borbély. Locos vede v semifinálové sérii už 2:0 nad Sportclub 80 Chomutov a postup může zpečetit již v sobotu zápasem od 13:00.

Foto: Czech Softbal

Softbalová senzace: nováčci z Břeclavi útočí na extraligové finále

Článek

Žádní matadoři, průměrný věk břeclavských softbalistů je osmnáct let. Talentovaní mladíčci spolu vyrůstají, jsou nebývale sehraní. „Vyrůstali spolu v duchu skautských myšlenek, drží při sobě," popisuje trenér Borbély. „V těch hráčích vidím obrovskou perspektivu pro český softbal. Vím, že se minimálně pět hráčů dostane do elitního mužského výběru," předvídá.

V základní části si Břeclavští připsali 12 vítězství, soupeřům nasázeli celkem 198 úspěšných odpalů do pole, což z nich dělá druhý nejúspěšnější tým. Locos Břeclav dominuje na nadhozu, soupeřům rozdali 322 strikeotů. A hlavně ve čtvrtfinále porazil velké favority – tým Hroši Havlíčkův Brod, několikanásobné domácí mistry. „Naší výhodou je rychlost. Od prvních kol extraligy z toho byly ostatní týmy zaskočené," líčí Borbély.

Břeclav vyniká, v počtu ukradených met. To ale není všechno... „Mě nejvíce překvapuje jejich neskutečná píle v tréninku. S něčím podobným jsem se nesetkal. Naši hráči se každý všední den schází o půl sedmé před školou a trénují nadhozy. Když mají splněno, dávají si ještě vyšší laťku, těžší. Ničeho se nebojí," hlásí trenér.

Poslali ze hry hvězdu

Právě z Břeclavi pochází Michal Holobrádek, největší hvězda českého týmu na letošním mistrovství světa v Praze a Havlíčkově Brodě. A právě nadhazovače Holobrádka jeho bývalí spoluhráči přehráli. „Kluci mu chtěli ukázat, že břeclavský softbalu má vysokou úroveň. Obrovsky se proti němu namotivovali," míní Borbély.

Foto: Jan Beneš

Talentovaný softbalista Holobrádek se těší na domácí mistrovství světa.

Přitom Locos v posledních zápasech základní části prohrál s Havlíčkovým Brodem. „Jenže to jsme už brali jako přípravu na play off. Už tehdy jsme věděli, že zkoušíme nadhozy, které nejsou vhodné pro každého pálkaře a zkoumali jsme, co s nimi budou dělat," prozrazuje kouč.

Přednosti břeclavského týmu je také skauting, příprava na soupeře. „Dost se tomu věnujeme. Neexistuje perfektní hráč, každý má nějakou slabinu a díru ve švihu. Hledáme strategie, jak postupovat na každého pálkaře. Dobrý hráč vycítí, že mu trefujeme jeho slabé místo a bojuje s tím. Hrajeme s ním šachovou partii a zaútočíme v pravou chvíli."

Místo počítače papíry

Břeclavského trenéra inspiruje hollywoodský film Moneyball s Brade Pittem v hlavní roli. Snímek o baseballových statistikách, které vedení MLB týmu využívá při skautingu hráčů. „To my fungujeme jako stará škola. Všechno mám zapsané na papírech, máme zmapovaný každý nadhoz za určitého stavu a jaké má pálkař tendence. Doma mám krabice plné papírů," směje se trenér Borbély. Podobně se v Břeclavi připravují také na sobotní duel proti Chomutovu, stačí získat jednu výhru a senzace bude dokonána.

„Máme obrovskou výhodu, musíme však vztyčit prst, aby to kluci nepřehnali. Musíme být vyrovnaní v každém odpale a chytu," dodává kouč týmu, který táhne nadhazovač a pálkař Lukáš Kubát, Luděk Opluštil a 16letý nadhazovač Jakub Osička. Dostanou se břeclavští nováčci do extraligového finále?

Reklama

Související témata: