Hlavní obsah

Jak snížit prašnost? Oranice na pardubickém závodišti oseli hořčicí

Přípravy na pardubickém závodišti vrcholí. Už od 16.40 hodin se jednadvacet koní vydá na trať nejtěžšího překážkového dostihu kontinentu, a zatímco loni cválali účastníci na tvrdém podkladu, letos by boj o nového šampiona měl proběhnout na měkčí půdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Váňa mladší na koni No Time To Lose během 128. Velké pardubické.

Článek

K lepším podmínkách přispěje i hořčice, kterou v Pardubicích oseli oranice, jež tvoří zhruba čtvrtinu délky trati Velké. „Myslím, že autorem projektu byl správce dráhy pan Janda. Snažil se tím suplovat nedostatek organické hmoty, oračka nebude tak vysychat," řekl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

„Hořčice pomůže udržet vláhu a oranice by se tak měla zavlažit i zespodu. Tím pádem ji nemusejí zeshora tolik kropit. Dřív se stávalo, že sice byla nahoře nakropená, ale bylo z toho blátíčko, které ty koně prošláply. Vyschlo to a prášilo se," vysvětluje žokej Jan Kratochvíl.

Na distanci dlouhou 6900 metrů s jednatřiceti překážkami popáté za sebou nevyrazí legendární Josef Váňa. Na východ Čech přijede znovu jen v roli trenéra a přání má přitom jasné. „Doufám, že bude pršet. Měkčí podklad bude určitě lepší pro všechny koně," tvrdil osminásobný vítěz Velké pardubické, která zažije zvláštní ročník.

Do sedla totiž neusedne ani Váňův stejnojmenný syn, jenž dostihovou kariéru po minulé sezoně ukončil. Slavné jméno tak bude ve startovním poli mezi jezdci poprvé po devatenácti letech chybět.

Reklama

Související témata: