Hlavní obsah

Krasobruslař Březina pokazil volnou jízdu a skončil jedenáctý

Las Vegas (USA)

Krasobruslař Michal Březina v úvodním závodě seriálu Grand Prix pokazil volnou jízdu a propadl se z páté příčky po krátkém programu až na jedenácté místo. Na Americké brusli tak nenavázal na loňská dvě druhá místa v tomto seriálu. Suverénně zvítězil favorizovaný Američan Nathan Chen. Mistr světa z posledních dvou let porazil o 44 bodů krajana Jasona Browna.

Foto: Rob Schumacher, Reuters

Michal Březina během krátkého programu na Grand Prix v Las Vegas.

Článek

Březina sice podobně jako v krátkém programu na úvod solidně skočil čtverný salchow, i když znovu udělal chybu ve výjezdu, ale ve druhé polovině programu na hudbu Beatles se mu v teplém Las Vegas nedařilo. Postupně zařadil jen se dvěma otáčkami lutz, axel, flip a rittberger a nabral velkou ztrátu. Za volnou jízdu dostal jen 132,06 bodu, což bylo o jedenáct bodů méně než při vstupu do sezony v Šanghaji. Znamenalo to propad o šest míst a ztrátu šance na zopakování loňského postupu do finále. Porazil jen Rusa Romana Savosina.

Šampionovi Chenovi tentokrát stačily k výhře jen tři čtverné skoky. I tak získal dohromady 299,09 bodu a jednoznačně zvítězil. Na druhou příčku se ze čtvrtého místa po krátkém programu i bez čtverného skoku posunul Brown. Třetí skončil vicemistr Evropy z roku 2018 Dmitrijn Alijev z Ruska.

Foto: Rob Schumacher, Reuters

První tři muži úvodního závodu seriálu Grand Prix v Las Vegas. Zleva Jason Brown (USA), Nathan Chen (USA) a Dmitri Aliev (RUS).

V soutěži žen se dvěma čtvernými lutzy blýskla Ruska Anna Ščerbakovová. Úřadující juniorská vicemistryně světa díky tomu vyhrála svůj první závod seniorské Grand Prix, i když byla po krátkém programu až čtvrtá.

Seriál Grand Prix pokračuje příští týden v Kanadě. Březina bude závodit v polovině listopadu v Moskvě.

Americká brusle, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Las Vegas:
Muži: 1. Chen 299,09 bodu, 2. Brown (oba USA) 255,09, 3. Alijev (Rus.) 253,55, ...11. Březina (ČR) 213,17.
Ženy: 1. Ščerbakovová (Rus.) 227,76, 2. Tennellová (USA) 216,14, 3. Tuktamyševová (Rus.) 205,97.
Sportovní dvojice: 1. Pcheng Čcheng, Ťin Jang (Čína) 200,89, 2. Pavljučenková, Chodykin (Rus.) 196,98, 3. Denneyová, Frazier (USA) 192,70.
Taneční páry: 1. Hubbellová, Donohue (USA) 209,55, 2. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 206,57, 3. Fournierová Beaudryová, Sörensen (Kan.) 197,53.

Reklama