Hlavní obsah

Pohodová bitva gentlemanů pozvánkou na velké finále. Urve Evropa teprve druhý titul?

Mistrovství světa v ragby v Japonsku vyvrcholí po šesti týdnech sobotním finále mezi Anglií a Jihoafrickou republikou, které se v Jokohamě po 12 letech znovu utkají o zlato. V roce 2007 v Paříži zvedli Pohár Webba Ellise nad hlavu podruhé v historii Springboks, tentokrát jsou mírnými favority Angličané. Ostrované si finále MS zahrají počtvrté, uspěli jako dosud jediný tým ze severní polokoule pouze v roce 2003.

Foto: Issei Kato, Reuters

Angličan Manu Tuilagi pokládá první pětku semifinále proti Novému Zélandu.

Článek

Zápas o 3. místo byl ideální pozvánkou na finále. Bronzové medaile získali ragbisté Nového Zélandu. V Tokiu položili šest pětek a Wales porazili jednoznačně 40:17.

Tak otevřený závěrečný duel nejspíš nebude.

„Ve finále se očekává jiný zápas, spíš taktická bitva. V utkání o bronz se loučili oba trenéři a také řada hvězdných hráčů, hlavně na straně Nového Zélandu. Exhibice je asi moc silné slovo, hráči však k zápasu přistoupili tak, aby byl pohodový a odnesli si z něj pěkné vzpomínky," hlásí pro Sport.cz z místa dějiště David Kozohorský, komentátor České televize.

Ošidná role favorita

Anglie v Japonsku s přehledem vyhrála všech pět zápasů, utkání základní skupiny s Francií se kvůli tajfunu nehrálo. Svěřenci australského trenéra Eddieho Jonese zazářili především v semifinále, v němž nedali šanci Novozélanďanům a po výhře 19:7 překazili All Blacks útok na třetí titul za sebou.

„Připravovali jsme se čtyři roky a máme jasnou taktickou představu, jak chceme hrát. Chceme být nebojácní, poradit si se silovou hrou Jihoafričanů a prosadit náš styl," přeje si Jones, jenž byl v roce 2007 poradcem týmu JAR při jeho finálovém triumfu nad Angličany. O čtyři roky dříve jako hlavní kouč na zlato těsně nedosáhl, když jeho Austrálie podlehla po prodloužení Anglii.

„Vzhledem k jasné výhře nad All Blacks spousta lidí ve finále favorizuje Anglii. Jenže pozor, Jihoafričané jsou zkušenější, jejich hráči mají za sebou více těžkých zápasů. Navíc hrají velmi takticky a mohou Angličany zaskočit," poukazuje Kozohorský.

Spasitel má medaili jistou

Jones převzal Anglii po neúspěchu na domácím šampionátu před čtyřmi lety a dovedl ji do čela světového žebříčku. Podobný kousek se podařil i jeho finálovému protějšku Rassiemu Erasmovi, který na začátku loňského roku nastoupil na lavičku rozklíženého jihoafrického celku a opustí ji s medailí. Po MS se vrátí na místo sportovního ředitele Springboks.

Do turnaje v Japonsku jeho svěřenci vstoupili prohrou s Novým Zélandem, poté si připsali pět výher. Naposledy díky 14 bodům kopáče Handreho Pollarda udolali Wales 19:16. Pokud uspějí i v duelu dvou odlišných stylů proti Anglii, stanou se prvním týmem, který si cestou ke zlatu připsal porážku. Obhájci bronzu Jihoafričané jsou ve finále potřetí, v letech 1995 a 2007 zvítězili.

Foto: Issei Kato, Reuters

Šišatá svatozář nad hlavou Jihofričana Ebena Etzebetha.

„Přál bych titul Anglii, vždyť Evropané zatím díky ní získali jen jeden titul. Bude však muset být hodně trpělivá. Jihoafričané spoléhají na těžký roj a po zisku míče skoro všechno kopou dopředu. Dovedou tak soupeře dostat úplně ze hry," upozorňuje Kozohorský.

Poslední vzájemný duel těsně pro Anglii

Oba trenéři vsadili na vítěznou semifinálovou sestavu, pouze do týmu Springboks se po zranění vrátí křídlo Cheslin Kolbe, jenž je jedním z šesti hráčů nominovaných na cenu pro nejlepšího světového ragbistu letošního roku. Jones bude spoléhat na osvědčenou středovou řadu George Ford, Owen Farrell a Manu Tuilagi.

Na MS se oba týmy utkají počtvrté, třikrát uspěli Jihoafričané a jednou Angličané, kteří těsně zvítězili i v dosud posledním vzájemném utkání v přípravě loni v prosinci. Z celkových 42 zápasů jich 25 vyhrála JAR, 15 Anglie a dva skončily remízou. Jediným pamětníkem vzájemného finále před 12 lety je Jihoafričan Frans Steyn, který začne na lavičce.

Světová špička se vyrovnává

Šampionát v Japonsku každopádně potvrdil, jak se ragbyová špička vyrovnává. Nadvláda All Blacks končí, mužstvo čeká obměna. MS za čtyři roky ve Francii slibuje atraktivní vyrovnaný turnaj.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Anglický lídr Owen Farrell (uprostřed) mluví k mužstvu během tréninku.

„Ve stejném duchu tady také mluvil Steve Hansen, loučící se trenér Nového Zélandu. Začal jako asistent před patnácti lety, takže byl u zrodu hegemonie All Blacks. Upozorňuje však, že v Evropě je víc peněz než na Jižní polokouli, proto do ní míří kvalitní hráči i trenéři. A Evropa z takového vývoje těží. Třeba Francie staví pro domácí šampionát velmi silný tým. Za čtyři roky by mělo na titul reálně aspirovat šest, sedm zemí, což ani v Japonsku nebylo," líčí Kozohorský.

Finále začne v 10:00 SEČ. Rozhodovat ho bude Francouz Jérome Garces, pro něhož půjde o loučení s mezinárodní kariérou. Přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v ragby 2019

  • Čtvrtfinále

  • 19.10.19      09 : 15 Óita
    Anglie Anglie Austrálie Austrálie
    40 : 16
  • 19.10.19      12 : 15 Tokio
    Nový Zéland Nový Zéland Irsko Irsko
    46 : 14
  • 20.10.19      09 : 15 Óita
    Wales Wales Francie Francie
    20 : 19
  • 20.10.19      12 : 15 Tokio
    Japonsko Japonsko Jižní Afrika Jihoafrická republika
    3 : 26
  • Semifinále

  • 26.10.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Nový Zéland Nový Zéland
    19 : 7
  • 27.10.19      10 : 00 Jokohama
    Wales Wales Jižní Afrika Jihoafrická republika
    16 : 19
  • Finále

  • 02.11.19      10 : 00 Jokohama
    Anglie Anglie Jižní Afrika Jihoafrická republika
    12 : 32
  • 01.11.19      10 : 00 Tokio O 3. místo
    Nový Zéland Nový Zéland Wales Wales
    40 : 17