Hlavní obsah

Polský ministr sportu Baňka byl potvrzen jako nový šéf WADA

Katovice

Polák Witold Baňka byl na konferenci v Katovicích potvrzen jako nový prezident Světové antidopingové agentury (WADA). Pětatřicetiletý současný polský ministr sportu se ujme úřadu oficiálně 1. ledna 2020 po vypršení mandátu Skota Craiga Reedieho.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský ministr sportu Witold Baňka je novým šéfem WADA.

Článek

Reedie byl v čele WADA od roku 2014. Baňka bude v pořadí čtvrtým prezidentem organizace založené v roce 1999. Před Reediem stáli v čele boje proti dopingu Kanaďan Richard Pound a Australan John Fahey.

"Vynasnažím se, abych ochránil čisté sportovce a zlepšil antidopingový systém," prohlásil po jmenování Baňka a poukázal na jeden ze svých cílů. "Budu tvrdě pracovat na tom, aby počet zemí nebo sportovních odvětví, ve kterých jsou slabé, nebo dokonce žádné antidopingové programy, byl co nejmenší," řekl.

Foto: Sport.cz

Odhalí data z moskevské laboratoře nové případy ruského dopingu?

Největší aktuální výzvou pro WADA zůstává ale případ ruského dopingu. Ruská antidopingová agentura (RUSADA) se nyní musí zodpovídat z podezření z manipulace s daty z moskevské laboratoře, jež měly sloužit k vyšetření desítek dopingových případů. Rozhodnutí o osudu RUSADA by mělo padnout do konce roku.

Baňka byl jediným kandidátem na prezidentský post. Stal se jím už v květnu na zasedání v Montrealu, kde dostal při hlasování přednost před Marcosem Díazem z Dominikánské republiky. Bývalý atlet předtím uspěl mezi evropskými kandidáty v konkurenci viceprezidentky WADA Lindy Hellelandové z Norska a vlámského ministra sportu Philippea Muyterse.

Novou viceprezidentkou WADA se v Katovicích stala dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení na krátké dráze Jang Jang z Číny.

Reklama

Související témata: