Hlavní obsah

Rusové chtějí krátké programy krasobruslařek se čtvernými skoky

Moskva

Ruská krasobruslařská federace chce, aby se uvažovalo o povolení čtverných skoků v krátkém programu žen. Obrátila se kvůli tomu na Mezinárodní bruslařskou unii (ISU), která se může návrhem na změnu pravidel zabývat v létě na kongresu v Thajsku. Krasobruslařky na rozdíl od mužů čtverné skoky v krátkém programu mít nesmějí. Mladé ruské závodnice je přitom pravidelně skáčou ve volných jízdách.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Prezident ruské federace Alexandr Gorškov zaslání návrhu oznámil v úterý na tiskové konferenci. "Změna v technických pravidlech má následující postup. Návrhy musejí být poslány do září, což naše federace učinila. Čekáme na odpověď technické komise, která by měla přijít před začátkem kongresu," doplnil ho generální ředitel svazu Alexandr Kogan.

Povolení čtverných skoků v krátkém programu by ještě zvýšilo šance na úspěch ruských reprezentantek Alexandry Trusovové a Anny Ščerbakovové, které letos v 15 letech vlétly mezi seniorky. Trusovová při triumfu v závodě Grand Prix zařadila do volné jízdy čtyři čtverné skoky - salchow, lutz a dva toeloopy. Ščerbakovové pomohly ke dvěma výhrám v Grand Prix dva čtverné lutzy ve volné jízdě.

Ani jedna z těchto drobných dívek ale nezařazuje do krátkého programu trojitý axel, který na rozdíl od čtverných skoků ženy skákat mohou a který rovněž znamená výrazný bodový zisk. Trojitý axel má jako zbraň například jejich zkušenější krajanka Jelizaveta Tuktamyševová. Její trenér Alexej Mišin změnu pravidel podporuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články