Hlavní obsah

Peking začne odpočítávat rok do olympiády

PRAHA

Ve středu, tedy 8. 8., v 8 hodin večer propukne čínská metropole Peking ve velký jásot. Začne se totiž odpočítávat poslední rok zbývající do zahájení prvních olympijských her v této zemi. Číňané pojali chystané oslavy velkolepě. „Takovou oslavu jednoho roku do startu her ještě žádné pořadatelské město nezažilo,“ slibují organizátoři gigantickou slavnost.

Článek

Ostatně stejně velkolepě by měla vypadat i samotná olympiáda. Asijská velmoc se chce světu prezentovat v tom nejlepším světle.

Číňané pro to dělají všechno možné. Vydali zákaz plivání na ulicích, snaží se opravovat všechny špatně plakáty napsané špatnou angličtinou, přísněji kontrolují stravu v restauracích, do škol zavedli dějiny olympijských her jako nový předmět. Každý drobnější nešvar se snaží odstranit nebo alespoň odstranit tam, kde ho zahraniční návštěvník nebude registrovat.

Bojkot prý nehrozí

O to méně rádi slyší pořadatelé kritické hlasy na adresu porušování lidských práv ze strany čínské vlády. Nejnověji s nimi přišla organizace Amnesty International a skupina amerických kongresmanů, která požaduje dokonce bojkot her ze strany USA. „Nemyslím si, že by něco takového hrozilo, o tom se tady vůbec nemluví,“ tvrdí místopředseda Českého olympijského výboru a šéf české mise František Dvořák, který je v těchto dnech v Pekingu.

„Šéf MOV Rogge tu vysvětloval filozofii olympiády v Číně. MOV ji sem kolektivním rozumem přidělil a já si myslím, že to je správně,“ přiklání se Dvořák na stranu názoru, že pořádání olympiády Číně může pomoci. „Bude se muset přizpůsobit standardům v celém světě. Když se sem člověk vrací, začíná to chápat. Mají své problémy, které musejí řešit postupně, ale nelze se na to dívat evropskýma očima, to by byla cesta do pekel, ta země má svůj historický vývoj,“ vysvětluje Dvořák.

Při svém projevu Jacques Rogge ale čínské problémy zmínil. „Hry rozhodně nebudou univerzálním všelékem. Ale věříme, že výrazně pomohou v oblasti sociálních a lidských práv. Pokud tahle olympiáda pomůže k tomu, že svět objeví Čínu, budu šťastný muž,“ řekl belgický funkcionář, jenž byl zvolen do čela MOV v roce 2001 v Moskvě, tedy na stejném kongresu, na němž bylo Pekingu přiděleno pořádání her.

Poručí dešti

Přípravy olympiády také v jejím dějišti chválil. „Máte velký náskok proti plánu,“ ocenil čínské organizátory. Vždyť s výjimkou hlavního stadiónu, nesoucího název Ptačí hnízdo, by všechny měly být hotovy s více než osmiměsíčním předstihem.

A Číňané si dnešní ceremoniál nechtějí nechat ničím pokazit. Do oblak pálí rakety s chemikáliemi, aby slavnost nepokazil déšť. „Už umíme předcházet malým dešťům, ale velkým bouřkám ještě zcela čelit neumíme,“ posteskl si v deníku Wall Street Journal Zhang Qiang, předseda Pekingského úřadu pro manipulaci s počasím.

Reklama

Související témata: