Hlavní obsah

Kdo si nasadí korunu krále českého sportu? Ledecká v desítce nechybí

Praha

Mezi pěti ženami a pěti muži se rozhodne o nové královně či králi českého sportu v končícím roce 2019. Nominovanou desítku určilo první kolo hlasování 210 sportovních novinářů v šedesátém prvním ročníku tradiční ankety Sportovec roku České republiky. Hlasování je ovšem dvoukolové, takže až z desítky, v níž je mimochodem hned pět mistrů světa, vzejde nejlepší sportovec, který bude korunován na slavnostním večeru v pátek 20. prosince v pražském hotelu Hilton.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká s křišťálovou korunou pro vítězku ankety Sportovec roku 2018.

Článek

Ve vůbec nejstarší anketě v České republice, kterou pořádá Klub sportovních novinářů ve spolupráci s agenturou BPA sport marketing, bude vyhlášen pochopitelně i nejlepší kolektiv, stejně jako nejlepší junior roku. Do pomyslné síně slávy pak bude uvedena další legenda českého sportu, která se stane držitelem Ceny Emila Zátopka.

Deset nominovaných jednotlivců pro 2. kolo
KRPÁLEK LUKÁŠjudo
LEDECKÁ ESTERsnowboarding, lyže
ONDRA ADAMsportovní lezení
PASTRŇÁK DAVIDhokej
PLÍŠKOVÁ KAROLÍNAtenis
PRSKAVEC JIŘÍvodní slalom
SÁBLÍKOVÁ MARTINArychlobruslení
SAMKOVÁ EVAsnowboarding
SATORANSKÝ TOMÁŠbasketbal
STRÝCOVÁ BARBORAtenis
(V abecedním pořadí bez bodového zisku)

V nominované desítce se objevuje pět mistrů světa. Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na světovém šampionátu hned tři zlaté medaile (na 3000 a 5000 metrů a ve víceboji), judista Lukáš Krpálek vyhrál titul v těžké váze nad 100 kilogramů, sportovní lezec Adam Ondra v lezení na obtížnost, Eva Samková dominovala snowboardcrossu a vodní slalomář Jiří Prskavec byl zlatý mezi kajakáři.

Ester Ledecká vyhrála celkové pořadí Světového poháru v alpském snowboardingu. Tenistka Karolína Plíšková zakončila sezonu jako světová dvojka a Barbora Strýcová ukončila rok dokonce jako deblová jednička.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová se do elitní desítky českých sportovců nevešla.

Zbylí dva nominovaní byli členy úspěšných týmů a sami sbírali i individuální úspěchy. Basketbalista Tomáš Satoranský na to může navázat dokonce i v anketě Sportovec roku, protože do desítky postoupil jako jednotlivec a nominaci má i jeho tým, česká reprezentace.

Hokejista David Pastrňák se dostal s Bostonem do finále Stanley Cupu a v úvodu letošní sezony v NHL doslova září.

V desítce nejlepších jednotlivců jsou tři bývalí vítězové a dva úplní nováčkové. Sportovce roku z let minulých v nominaci reprezentují loňská vítězka ankety Ester Ledecká, trojnásobná vítězka Martina Sáblíková, která vyhrál v roce 2007, 2009 a 2010, a poslední mužský vítěz ankety Lukáš Krpálek, Sportovec roku 2016.

Rychlobruslařka Sáblíková se mezi nejlepšími deseti sportovci objevuje už potřinácté, naopak Tomáš Satoranský a Barbora Strýcová jsou v nominaci poprvé.

Pro Strýcovou však pozvánka na závěrečné vyhlášení není žádnou novinkou, neboť už pětkrát byla členkou vítězného kolektivu, české fedcupové reprezentace. V jednotlivcích se pouze v roce 2016 umístila na 13. pozici, jinak nikdy nedostala ani jeden bod. Satoranský dosáhl svého dosavadního maxima loni, kdy byl čtrnáctý. Z loňské elitní desítky v sestavě zůstali jen Ledecká, Pastrňák, Sáblíková a Samková

Na hlasovacích lístcích se objevilo celkem 64 jmen jednotlivců. Dvojnásobné vítězce ankety tenistce Petře Kvitové scházelo na desáté místo mezi jednotlivci 29 bodů

Další pořadí v anketě Sportovec roku
11. Petra Kvitovátenis415
12. Tomáš Součekfotbal366
13. Markéta Davidovábiatlon326
14. Josef Dostálkanoistika137
15. Markéta Vondroušovátenis137
16. Martin Šonkaletecká akrobacie116
17. Tomáš Nýdrlesportovní střelba109
18. Zdeněk Štybarcyklistika109
19. Jaromír Jágrhokej80
20. Jakub Voráčekhokej64
21. Ondřej Kolářfotbal60
22. Amálie Hilgertovávodní slalom59
23. Vít Přindišvodní slalom59
24. Alex Králfotbal53
25. Tomáš Bábekcyklistika44

Během slavnostního večera, kterým bude v přímém přenosu České televize provázet Daniela Písařicová, bude pochopitelně vyhlášen i nejlepší kolektiv roku. Sportovní novináři dali hlas celkem jedenácti, nejlepší trojici pak tvoří basketbalová reprezentace ČR, fotbalová reprezentace ČR a fotbalový tým pražské Slavie.

Tři nominované kolektivy pro 2. kolo
BASKETBAL - reprezentace ČR muži
FOTBAL - reprezentace ČR muži
FOTBAL - SK Slavia Praha
(V abecedním pořadí bez bodové zisku)
DALŠÍ POŘADÍ:
4. Basketbalistky USK Praha71
5. Hokejisté ČR45
6. Baseballisté ČR35
7. Hlídka ČR 3xK1 slalom (Prskavec, Přindiš a Hradilek)27
8. Štafeta běžců na 4x100 metrů 15 (Stromšík, Veleba, Jirka, Záleský)15

V druhém kole se rozhodne o vítězném družstvu, které získá finanční odměnu 100 tisíc korun, pro druhý kolektiv je určeno 80 tisíc, pro třetí pak šedesát tisíc.

Pro nejlepšího jednotlivce je připraven šek vypsaný na čtvrt milionu, druhý v pořadí zinkasuje 200 tisíc korun, třetí 170 tisíc. Odměny jsou pochopitelně nachystány pro všech deset nominovaných, ten na desáté příčce bude bohatší o padesát tisíc.

Kdo se měl stát nejlepším českým sportovcem za rok 2019?
Lukáš Krpálek
13,5 %
Ester Ledecká
3,5 %
Adam Ondra
7,4 %
David Pastrňák
13,6 %
Karolína Plíšková
1,4 %
Jiří Prskavec
2,4 %
Martina Sáblíková
23,9 %
Eva Samková
1,7 %
Tomáš Satoranský
27,5 %
Barbora Strýcová
3,6 %
Někdo jiný
1,5 %
Celkem hlasovalo 2256 čtenářů.

Reklama