Hlavní obsah

Baseballisté lákají do reprezentace Američany s českými předky

Praha

Čeští baseballisté už znají soupeře v kvalifikaci o World Baseball Classic 2021. Aktuálně druhý nejlepší evropský celek světového žebříčku narazí ve skupině na Panamu, Velkou Británii, Nový Zéland, Španělsko a Filipíny. Hrát se bude 20. až 25. března Tucsonu v Arizoně a postoupí dva týmy.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté po výhře nad Německem, která je posunula do olympijské kvalifikace.

Článek

Druhá skupina se uskuteční na stejném místě 12. až 17. března a jsou v ní Nikaragua, Jihoafrická republika, Brazílie, Francie, Německo a Pákistán.

Čtveřice postupujících doplní pro turnaj v příštím roce šestnáctku pozvaných na základě výkonů z ročníku 2017, v kterém poprvé zvítězil tým USA.

Foto: Jan Beneš

Daniel Padyšák během utkání s Německem.

"Půjdeme do akce stejně odhodlaní jako loni do mistrovství Evropy a olympijské kvalifikace, kde jsme hráli výborný baseball. Chceme uspět, vyhrávat, s ničím jiným nemá cenu na WBC jezdit," ujišťuje manažer reprezentace Petr Baroch.

Nominaci dořeší až právníci

Češi doufají v podobnou sestavu jako při cestě za pátým místem na ME a třetím v olympijské kvalifikaci, po které se posunuli ve světovém žebříčku na 16. místo a jsou poprvé v historii před Itálií. Otazník visí nad účastí chytače Martina Červenky, který bude bojovat o místo v týmu Baltimore Orioles v MLB. Stejný případ je také mladý brněnský nadhazovač Viktor Večerka, který podpisem smlouvy s Kansas City také zahájil bitvu o MLB.

Jelikož WBC umožňuje účast hráčů MLB i nižších profesionálních soutěží a nemá přísná pravidla ohledně naturalizovaných hráčů, i Češi shánějí posily. Nadhazovači s českými předky Alex Sogard a John Straka i vnitřní polař Michael Cervenak už hráli kvalifikaci WBC v roce 2016. V úvahu nyní přicházejí také vnitřní polař Eric Sogard a nadhazovači Brett Tomko, Mitchell Horacek a Anthony Slama.

Foto: Jan Beneš

Čeští baseballisté Martin Červenka (vlevo) a Viktor Večerka chtějí dobýt Ameriku...

"Všichni včetně Červenky jsou na širší soupisce a o jejich zařazení rozhodne práce právníků, organizátor turnaje a o uvolnění jejich kluby," rekapituluje Baroch.

Sporný postup Izraelců

Naturalizace hráčů je pro baseball spornou otázkou. Evropu bude na olympiádě v Tokiu senzačně reprezentovat Izrael, který přitom nepatří k nejpřednějším zemím kontinentu. Pro loňský šampionát a následnou kvalifikaci však rozdal pasy houfu Američanů, kteří ho na hry dostali.

Křiklavý případ vzbudil pozornost, mezinárodní regule by se do budoucna měly zpřísnit.

„Zatímco my se snažíme o angažování bratří Sogardů pět let, máme zprávy, že Izraelci vyřídili potřebné dokumenty za pouhé dva dny... Těžko říci, zda se regule v dohledné době zpřísní. Ukáže se na mistrovství Evropy za dva roky," poukazuje Baroch.

Základ týmu se nemění

Pravidla WBC jsou každopádně volnější. „Tam stačí doložit, že hráč měl třeba jen babičku českého původu," usmívá se manažer.

Ať už bude konečný kádr jakýkoliv, Češi ze svých ambicí nesleví.

Foto: Jan Beneš

Martin Červenka během utkání se Španělskem.

„Čeká nás těžká práce. Uvidíme, z jakých soutěží nasadí hráče naši soupeři. Já ale říkám, že šance na postup je vždycky 50 na 50. Musíme se vyrovnat také s netypickým březnovým termínem, protože sezona vrcholí až v září. Základ týmu je stejný jako loni, navíc doufám, že i Červenka s Večerkou nás nakonec posílí," věří Baroch.

Češi se zúčastní kvalifikace WBC potřetí. V roce 2012 v německém Regensburgu dvakrát vysoko prohráli. O čtyři roky později už v mexickém Mexicali hráli výborně, s domácím celkem prohráli těsně 1:2, porazili Německo 15:3 a k výhře měli velmi blízko také s Nikaraguou, které nakonec podlehli až v nastavení 6:7.

Reklama