Hlavní obsah

Krasobruslařský kouč Beyer čelí obvinění ze sexuálního zneužívání

Paříž

Francouzské úřady zahájily vyšetřování bývalého krasobruslařského trenéra Gillese Beyera, kterého jeho bývalá svěřenkyně Sarah Abitbolová obvinila ze zneužívání. Ve své knize vydané minulý týden bronzová medailistka z MS a sedminásobná medailistka z ME v kategorii sportovních dvojic napsala, že ji Beyer opakovaně znásilňoval v letech 1990 až 1992.

Foto: Sport.cz

Francouzským krasobruslením zmítá skandál - ilustrační foto.

Článek

Pařížský prokurátor Rémy Heitz dnes uvedl, že během předběžného vyšetřování se bude policie snažit identifikovat také další možné oběti zneužívání z krasobruslařského prostředí. Podle agentury AP jsou Beyer a další dva trenéři podezřelí ze sexuálního zneužívání i jiných bývalých svěřenců.

"Ulevilo se mi, že jsem o tom konečně promluvila," řekla francouzským médiím nyní čtyřiačtyřicetiletá Abitbolová, jež se bála obvinit trenéra dříve. "Měly jsme strach. Netroufaly jsme si říct něco o někom, kdo měl nad námi takovou moc. A také jsme se styděly. Nyní už lidé začínají ženám naslouchat," uvedla desetinásobná francouzská mistryně. K tomu, aby promluvily, vyzvala i ostatní krasobruslařky s podobnou zkušeností.

Beyer minulý týden přiznal, že měl s Abitbolovou "intimní" a "nevhodný" vztah.

Podle deníku L'Équipe ukončilo francouzské ministerstvo sportu v roce 2001 Beyerovo působení v roli technického poradce kvůli opakovanému nevhodnému chování k mladým krasobruslařům. Navzdory tomu kouč pokračoval v práci na klubové úrovni a do roku 2018 zastával různé funkce ve Francouzské bruslařské federaci.

Jejího dlouholetého prezidenta Didiera Gailhagueta, jenž je ve funkci s tříletou přestávkou v letech 2004-2007 již od roku 1998, vyzvala v pondělí ministryně sportu Roxana Maracineanuová v souvislosti s aférou k rezignaci.

Reklama

Související témata: