Hlavní obsah

Praha má smůlu. Squashové mistrovství se stěhuje. Proč?

Praha

Pět let a dost. Musí přijít změna. Mistrovství republiky ve squashi se letos uskuteční v Ostravě, konkrétně ve sportovním centru FAJNE v Porubě. Hrát se bude od 5. do 8. března. „Dlouhodobě se snažíme squash popularizovat ve všech regionech České republiky. Pořádání této prestižní akce v Ostravě tomu rozhodně prospěje. Šanci následně dostane také Brno," tvrdí Tomáš Cvikl, předseda Českého squashe.

Foto: Irena Vanišová

Nový mistr republiky ve squashi - Daniel Mekbib.

Článek

Byla to klasika, která se opakovala každý rok, stejně jako Vánoce. Pražské nákupní centrum se každoročně proměnilo v kolbiště, kde bojují ve skleněném kurtu nejlepší squashisté o tituly. Letos je ale všechno jinak a šampionát se přesouvá mimo hlavní město, pořadatelem bude Ostrava.

„Mrzí nás to, protože to bylo zaběhlým standardem. Jenže postavit skleněný kurt a tribuny je finančně velmi náročné a bez spoluúčasti obchodního centra nejsme schopni zajistit potřebné prostředky. Ukázalo se také, že možnosti obchodních center v Ostravě jsou jiné než Praze. Ne všude lze kurt umístit," konstatoval Martin Grigar, člen výkonného výboru squashové asociace.

O atraktivní kulisy ale šampionát nepřijde. SC FAJNE je nejmodernější squashové centrum v republice s výborným zázemím. „Zajistíme přídavnou tribunu, takže diváků, kteří budou moci sledovat osobně finálové zápasy, nebude určitě méně než v minulých letech," doplnil Grigar.

Úřadujícími squashovými šampiony jsou Daniel Mekbib a Olga Kolářová. O titul se ale budou chtít utkat také ostravští hráči, zejména Jakub Solnický a Viktor Byrtus. „Mohu garantovat, že jim vytvoříme domácí prostředí. Určitě bychom byli rádi, aby podruhé v historii uspěl na mistrovství republiky ostravský hráč. Tím prvním byl v roce 2009 Pavel Sládeček mladší," naznačil ambice Dobroslav Vlček z pořádajícího Ostrava squash klubu.

Reklama

Související témata: