Hlavní obsah

Americký fotbal má nového krále. Hráčem roku v Česku je opora pražských Panterů

Praha

Svět amerického fotbalu v Česku zná Hráče roku 2019. Z premiérového zisku individuální trofeje se raduje Karel Augusta z Prague Black Panthers. Nadvláda hráčů tohoto klubu z hlavního města tak pokračuje, před rokem slavil stejné ocenění jeho spoluhráč Jan Dundáček. Ten byl Hráčem roku dokonce sedmkrát. Linebacker Augusta porazil na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu Miroslava Kysilku, který se jako první Čech zúčastnil na podzim NFL International Combinu.

Foto: Sport.cz

Hráčem roku amerického fotbalu se stal Karel Augusta z Prague Black Panthers. Do síně slávy pak byli uvedeni David Dobiáš a Jaroslav Bojarský. Na snímku jsou i další ocenění.

Článek

Dlouhá léta platilo, že králem tuzemského amerického fotbalu je Jan Dundáček. Jenže před rokem se rozhodl dát na hlavní místo ve svém životě práci a rodinu, možnost usednout na trůn pro Hráče roku tak dostali konkurenti. Obránce Karel Augusta sbíral ve stínu Dundáčka druhá a třetí místa. Tentokrát už mu ale jeho výborné výkony v barvách Prague Black Panthers v rakouské lize vynesly prvenství. „Za někým jako je Jan Dundáček bylo složité tuhle trofej získat. Už jsem s tím ani nepočítal. Jsem za to moc rád," těšil se z trofeje obránce pražského týmu.

Black Panthers v loňské sezoně nehráli českou Paddock ligu. „Nebyli jsme tolik na očích českých fanoušků, o to víc si trofeje cením," tvrdil Augusta, který porazil Miroslava Kysilku, který v minulém roce měl možnost ukázat se zástupcům slavné NFL. První pětku ankety obsadilo na dalších pozicích trio pardubických hráčů Radim Kalous, Jakub Smutný a Jan Horáček.

Cenu za Hráče roku si Augusta převzal na Galavečeru amerického fotbalu a cheerleadingu. Tuto akci pořádaly asociace obou sportů společně již popáté. Za dlouhodobý přínos rozvoje amerického fotbalu byli do Síně slávy ČAAF uvedeni David Dobiáš a Jaroslav Bojarský.

Nejužitečnějšími hráči Paddock ligy pak byli Američané. Quarterback mistrovských Prague Lions, Michael Hayes, byl vyhlášen nejužitečnějším útočníkem Paddock ligy. Hayesovi se podařilo dotáhnout nejstarší český klub k titulu, na který čekal od roku 2006. V obraně se z individuální trofeje radoval brněnský Tyrone Clark.

Mezi ženami byly překvapivě dvě vítězky. Dung Ta Thuy z Prague Harpies a Ivana Hájková z brněnských Amazons získaly shodný počet hlasů. „Přijde mi, že tato cena patří spíše celému týmu," ocenila spoluhráčky Ta Thuy. Martin Mandík si svou všestranností zajistil cenu pro Juniora roku.

Reklama