Hlavní obsah

Skeletonistka Fernstädtová vyhrála potřetí juniorské MS

Winterberg (Německo)
Aktualizováno

Skeletonistka Anna Fernstädtová získala potřetí za sebou titul juniorské mistryně světa. Na dráze ve Winterbergu obhájila zlato z Königssee, kde vloni po změně občanství triumfovala poprvé v českých barvách. Premiérový titul vybojovala v roce 2018 ještě za Německo.

Foto: Sport Invest

Česká skeletonistka Anna Fernstädtová.

Článek

Třiadvacetiletá pražská rodačka po prvním kole figurovala na třetím místě, ve druhé jízdě ale předvedla suverénně nejrychlejší čas. Domácí reprezentantku Susanne Kreherovou porazila v součtu obou kol o 44 setin, třetí skončila další Němka Hannah Neiseová.

„Jsem moc spokojená, byl to těžký závod, napínavý až do konce. První jízda se mi úplně nepovedla, ale ztrácela jsem jen 6 setin, takže jsem byla v klidu. Navíc dvě Němky, co byly přede mnou, byly pod větším tlakem než já, protože jely o účast na seniorském mistrovství světa, poprvé závodily o velké medaile. Já měla účast jistou. Vyvarovala jsem se chyb, povedla se mi skoro perfektní jízda a v součtu to stačilo na první místo. Mám opravdu velkou radost," líčí Anna Fernstädtová v rozhovoru pro agenturu Sport Invest, která ji zastupuje.

Jako juniorská šampionka si Fernstädtová opět zajistila právo startu na seniorském mistrovství světa. To bude hostit na přelomu února a března další německé středisko Altenberg. Vloni v kanadském Whistleru vybojovala pro Českou republiku historické čtvrté místo.

Tři zlaté medaile za sebou v kategorii juniorů, v níž letos závodí naposledy, získala Fernstädtová jako první v historii. Z roku 2016 má navíc bronz. Mezi seniory debutovala na MS v roce 2017, kdy s německým smíšeným týmem vybojovala třetí místo, v individuálním závodu byla stejně jako vloni čtvrtá. Na OH v Pchjongčchangu 2018 skončila šestá.

„Obhajovat zlaté medaile je vždycky těžší, než je poprvé získat. Chtěla jsem udělat rekord, protože třikrát v řadě nikdo juniorské mistrovství světa nevyhrál. Povedlo se, paráda! Navíc v můj prospěch hrály proti jiným holkám zkušenosti. Už jsem byla na mistrovství světa, byla jsem na olympiádě, jezdím ve Světovém poháru, tohle byl můj pátý juniorský šampionát, takže mě to nerozhodilo. Jsem moc ráda, že jsem své juniorské roky ukončila jako vítězka, navíc na dráze ve Winterbergu, kterou nemám moc ráda," líčí nadšeně.

Teď dva další šampionáty

V této sezoně znovu závodí i ve Světovém poháru a v průběžném pořadí je devátá. Po změně občanství musela minulou sezonu vynechat a jezdila Interkontinentální pohár, aby vyjela účast v elitním seriálu pro Česko.

Foto: Sport Invest

Anna Fernstädtová při fotografování pro kalendář své agentury.

Triumf ji povzbudil před blížícím se mistrovstvím Evropy a mistrovstvím světa. „Mám dobrý pocit. Navíc se už víc sžívám s novými saněmi, zvykám si na ně, takže do Siguldy na mistrovství Evropy, ale i pak na mistrovství světa do Altenbergu, pojedu v pohodě. První mě čeká mistrovství Evropy, budou tam nejlepší holky, je tam docela krátká dráha, což mi moc nesedí, ale zase je docela náročná na řízení, což by mi mělo vyhovovat víc. V Siguldě jsem hodně trénovala před sezonou, bude tam se mnou Jeff (trenér Jeff Pain), tak snad něco vymyslíme, abych dolů sjela co nejrychleji," usmívá se.

Fernstädtovou teď zaměstnávají komplikace s dopravou.

„Dlouho jsem po závodě řešila, jak se do Siguldy vůbec dostanu. Můj let z Mnichova zatím nezrušili, ale nechtěli jsme riskovat, že do Mnichova několik hodin pojedeme, a pak kvůli orkánu let zruší, což je docela pravděpodobné. Proto jsme se s trenérem rozhodli, že pojedeme autem. Je před námi 18 hodin cesty, budeme se střídat v řízení, někde přespíme. Není to ideální, ale jet do Mnichova, mohli bychom ztratit hodně času a zítra bychom stejně museli jet autem," vysvětluje.

Mistrovství světa juniorů v jízdě na skeletonu ve Winterbergu (Německo):
Junioři:
1. Keisinger (Něm.) 1:52,40 (56,36+56,04).
Juniorky:
1. Fernstädtová (ČR) 1:59,41 (1:00,04+59,37),
2. Kreherová -0,44 (59,98+59,87),
3. Neiseová (obě Něm.) -0,48 (1:00,2+59,87).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články