Hlavní obsah

Další milník pokořen. Raketový muž létal v Dubaji

Dubaj/Praha

Šílenec v oblacích. Francouzský odvážlivec Vince Reffet znovu nasadil na záda karbonová křídla s přídavnými raketami, aby se na speciálním zařízení zvaném jet-wing znovu proletěl v oblacích. Kulisami mu tentokráte byly dubajské mrakodrapy. Prezentace vynálezu byla součástí výstavy Expo 2020. Na odvážný kousek se můžete podívat ve videu níže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketový muž létal v Dubaji Video: sntv

 
Článek

Pilot Reffet v Dubaji vyletěl do úctyhodné výšky 1 800 metrů. Zpět na pevninu se v bezpečí vrátil za pomoci padáku. Reffet se poprvé oficiálně jet-wingem vznesl do vzduchu přímo ze země, nikoliv z letadla nebo helikoptéry, jak tomu bylo při jeho předchozích pokusech.

Dubajský let byly součástí programu „Mission: Human Flight", který si klade za cíl popularizovat létání lidských osob pomocí jet-wingů. Startem ze země byl pokořen další milník vytyčeného cíle.

Zařízení jet-wing je vybaveno křídly z karbonových vláken, ke kterým jsou připevněny čtyři minireaktory. Ty jsou přímo ovládány pilotem a křídla jsou schopná dosáhnout rychlosti až 400 km/h. Letec se na přístroji může vznášet, rychle měnit směr nebo provádět výkruty.

Reklama

Související témata: