Hlavní obsah

Šestnáctiletý Íránec Fírúzdža vyhrál šachový turnaj v Praze

Praha

Vítězem mezinárodního šachového turnaje v Praze se stal šestnáctiletý Íránec Alírezá Fírúzdža. Rozhodly o tom při rovnosti bodů až dodatečné partie v bleskovém šachu, v nichž porazil Inda Santoše Gujáráthího Vidita 2:0. David Navara uzavřel turnaj prohrou bílými s novoborským spoluhráčem Indem Pentalou Harikrišnou a s dvěma výhrami a třemi porážkami skončil předposlední z deseti účastníků.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šestnáctiletý Íránec Alírezá Fírúzdža na turnaji v Praze.

Článek

Ind Vidit si během turnaje vypracoval komfortní náskok, ale čtvrteční prohra s Navarou a dnešní s Polákem Janem-Krzystofem Dudou dala šanci soupeřům. Pětice šachistů nasbírala po pěti bodech, pomocná kritéria pak poslala do zkráceného finále Vidita a Fírúzdžu. Duda jako největší favorit skončil třetí a obhájce titulu Rus Nikita Viťugov šestý.

V bleskovém šachu, v němž mají oba soupeři na své tahy jen pět minut, triumfoval Fírúzdža, který je považován za největší šachový talent současnosti. Protože odmítá reprezentovat Írán, hrál v Praze pod vlajkou mezinárodní federace FIDE. Obě dodatečné partie s Viditem vyhrál.

Reklama

Související témata: