Hlavní obsah

Trůn je volný. Pětinásobná šampionka bude v roli maminky tentokrát jen fandit, Pěsti drží legendě

Trůn je volný. Domácí squashová královna Oga Kolářová má ve sbírce pět mistrovských titulů, letos ale další nepřidá. Užívá si totiž mateřských povinností a šampionát, jenž startuje 5. března v Ostravě, bude sledovat jen jako fanynka. „Jsem zvědavá, jak se komu bude dařit a jaký kdo udělal pokrok," řekla někdejší 44. hráčka světového žebříčku. Neskrývá, že držet palce bude legendárnímu Janu Koukalovi.

Foto: Irena Vanišová

Squashová královna Olga Kolářová dobrovolně uvolnila trůn, kvůli mateřským povinnostem vynechá mistrovství republiky.

Článek

První mistrovský titul získala squashistka ještě za svobodna před jedenácti lety, v listině šampionek tedy svítí jméno Ertlová. Právě tam startoval obdivuhodný a inspirativní příběh absolventky práv. Poté mistrovství republiky ovládla v letech 2013 a 2014. V červenci 2015 však porodila dceru a od té doby šel squash pochopitelně na druhé místo. Rozhodně ji ale nepřestal bavit, stejně jako jejího manžela Mirka. Právě naopak!

Další šampionát totiž rodačka z Klatov opět ovládla a mohla se na konkurenci smát z nejvyššího stupínku. A podobný obrázek byl k vidění i po loňském finálovém vítězství nad Evou Feřtekovou. V kapse měla Kolářová pátý titul už i se synem Robinem. „Po každém porodu jsem měla chuť se na kruty vrátit a plánuju to i nyní. Ani už nemám nějaké ambice, ale spíš mě to pořád baví," usměje se Kolářová.

Každá maminka může potvrdit, jak je to s třemi dětmi náročné. Kolářová ale věří, že všechno zvládne, i když to nebude legrace. „Chudáčci moji na tom squashi tak trošku vyrůstají. Mají k němu nejblíž, ale dělají i další sporty. Nelča jezdí na koni, plave, cvičí gymnastiku. Robin miluje rakety, je vážně šikovný. Uvidíme, co nejmladší Honzík... Jestli budou hrát squash, nebo dělat něco jiného, ale není důležité. Ke sportu je chceme vést s manželem obecně," popsala reálný stav událostí a pohlédla i směrem ke sportovní budoucnosti svých dětí.

I když sama tentokrát do hry nezasáhne, na blížící se šampionát už se těší. A komu bude fandit? „Nejvíc Honzovi Koukalovi, teda jestli nastoupí. Jelikož už hraje prakticky jako já pouze mistrovství republiky, rozhoduje se vždy na poslední chvíli. Jestli do toho půjde, tak mu budu strašně držet palce," neskrývá sympatie k legendě, která jí pomáhala v minulosti s přípravou. „Pak také přeju Danovi Mekbibovi. V poslední době se mu hodně dařilo v zahraničí. Je to fajn kluk a výborný hráč," prohlásila vítězka dvou mezinárodních turnajů na okruhu WISPA.

A co konkurence mezi ženami, kdo by mohl usednout na uvolněný trůn? „V holkách se asi nic moc nezměnilo. Favoritkou bude Anička Serme, která objíždí zahraniční turnaje. Výsledky má dobré, na její výkony jsem zvědavá. Ven také začala jezdit Míša Čepová, tu bych taky ráda viděla," vyjmenovala své favoritky Kolářová.

Kdyby se hrálo v hlavním městě, nejspíš by zašla omrknout zápasy osobně. Jenže v tomhle směru má smůlu. Rozhodnutí České asociace squashe uspořádat šampionát v Ostravě se jí ale zamlouvá. „Myslím, že je to skvělé. Mistrovství by mělo po republice putovat. Upřímně jsem asi většinou raději hrála mimo Prahu. Jinde mi totiž přišla lepší atmosféra, hráči byli víc spolu. V Ostravě se hrálo už v minulosti a Fajne, kde se turnaj koná, je skvělé centrum. Maličko mě mrzí, že tam letos nebudu. Ale příště už to třeba zase jo," dodala Kolářová.

Reklama