Hlavní obsah

Zemřel dvojnásobný paralympijský šampion Rahman, bylo mu 31 let

Teherán/Praha

Dvojnásobný paralympijský šampion Siamand Rahman zemřel na následky infarktu. Bylo mu 31 let. Íránský sportovec získal zlaté medaile ve vzpírání na paralympiádách v Londýně 2012 a v Riu 2016. Pro letošní rok Rahman vyhlásil cíl v Tokiu obhájit prvenství z předchozích her v novém světovém rekordu. O jeho náhlé smrti informoval Mezinárodní paralympijský výbor.

Foto: Sport.cz

Dvojnásobný paralympijský šampion ve vzpírání Siamand Rahman zemřel.

Článek

Rodák z Teheránu je držitelem světového rekordu z Ria 2016, kde dokázal v kategorii nad 107 kilogramů zvednout nad hlavu bench pressem váhu 310 kg. „Celý paralympijský sport je zdrcen zprávou o úmrtí Siamanda Rahmana," napsal prezident IPC Andrew Parsons.

„Siamand byl pionýrem svého sportu. Pro mnoho lidí v rodném Íránu byl inspirativní osobností... Byl také skvělým člověkem, gentlemanem a jedním z nejpřátelštějších lidí, které jste kdy mohli potkat," dodal Parsons.

Rahman překonal světový rekord devětkrát. Kromě paralympijských triumfů se pyšnil i tituly mistra světa z roku 2014, 2017 a 2019. V letošním roce se chystal do Tokia, kde chtěl překonat svůj vlastní rekord z předchozích her.

Reklama

Související témata: