Hlavní obsah

Před sezonou ošklivý pád, na jejím konci historický úspěch. Bobisté po něm budou mít nový trenažér

Když k posádce českého čtyřbobu přilétl dotaz na celkové vyznění sezony, jejich první myšlenky směřovaly na její úvod. Těsně před ním měli v Altenbergu hrozivý pád, po desetimetrovém letu dopadli na hlavy. Ve stokilometrové rychlosti.

Foto: Sport.cz

Posádka českého čtyřbobu (zleva Dominik Suchý, Dominik Dvořák, Jakub Nosek a Jan Šindelář) měla na MS v německém Altebergu důvod k úsměvu. Šestým místem vybojovala nejlepší české umístění v historii světových šampionátů.

Článek

„Byl to nejtěžší pád, který jsem zažil. Je fantastické, že na konci února jsme v Altenbergu stáli na velkém podiu," prohlásil brzdař Jan Šindelář. Se svými parťáky (Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jakub Nosek) šestým místem vybojovali nejlepší výsledek českého čtyřbobu v historii mistrovství světa.

Sezona tak pro české kvarteto mohla skončit dřív, než začala. Z ošklivého pádu se však dokázali bleskově oklepat. „Vytrhla se mi spona u řízení, byl jsem bezmocný. Šílený pocit – jel jsem a nemohl nic dělat," vzpomínal 27letý pilot Dominik Dvořák.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek na startu při MS v německém Altenbergu.

„Byli jsme pochroumaní, poničený byl i bob. Ale brzy jsme byli v pohodě. Další den jsem musel nasednout do dvojbobu, abych neměl strach. Jízdu jsem zvládnul bez problémů," dodal Dvořák, který podle trenéra Dawida Kupczyka zraje jako víno. Čím starší, tím lepší. Proto v budoucnu pomýšlí i na útok na elitní týmy Německa a Lotyše. „Dominik ještě potřebuje čas, aby zrychlil," má jasno polský kouč.

Optimismus mu dodává také fakt, že Češi patří k posádkám s nejrychlejšími starty. A chtějí je ještě vylepšit. I díky speciální prémii za šesté místo – novému startovacímu trenažéru, který bude stát v areálu pražského Olympu. „V Česku je jediný trenažér v Liberci, teď ho budeme mít tady. Odpadne nám cestování, což je obrovské plus. Starty jsou ale jedinou věcí, kterou v domácích podmínkách můžeme pilovat. Dráha v Česku není," uvedl Dvořák.

Vedení svazu si od nového trenažéru slibuje, že pomůže v náboru mladých skeletonistů a bobistů. „Díky úspěchům kluků zaznamenáváme drobný zvýšený zájem o boby a skeleton. Ve chvíli, kdy poznají komplexní náročnost těchto sportů, hodí zpátečku. Věřím, že trenažér přiláká další. Pokud bude fungovat, rádi bychom uspořádali mistrovství světa v letním tlačení," řekl předseda Českého svazu bobistů a skeletonistů Martin Bohman.

Reklama