Hlavní obsah

Další oběť pandemie. MS v krasobruslení se ruší

Kvůli šíření koronaviru bylo zrušeno mistrovství světa v krasobruslení, jež se mělo konat od 16. do 22. března v Montrealu. O odvolání šampionátu rozhodla ze zdravotních důvodů vláda provincie Québec. Kanada ve středu hlásila 102 potvrzených případů nákazy, osm jich bylo v Québecu.

Foto: ČOV/Jan Malý

MS v krasobruslení se konat nebude

Článek

"Na akci měly přijet tisíce lidí z různých zemí a být v uzavřeném prostoru. Byla vyhlášena globální pandemie, takže máme za to, že tohle je nejlepší řešení k ochraně občanů," uvedla ministryně zdravotnictví provincie Québec Danielle McCannová.

Mistrovství světa se mělo zúčastnit zhruba 200 závodníků z 50 zemí včetně českých reprezentantů Michala Březiny, Elišky Březinové a tanečního páru Natálie Taschlerová, Filip Taschler.

Šampionát byl zrušen den poté, co Mezinárodní bruslařská unie (ISU) vyhlásila přísné podmínky pro všechny účastníky, mezi nimiž nechybělo měření teploty závodníků, trenérů a rozhodčích.

Dnes zástupci ISU uvedli, že rozhodnutí úřadů plně respektují. Zároveň se nevzdávají šance, že by se MS mohlo uskutečnit ještě v tomto kalendářním roce. V příštích týdnech o tom hodlají jednat, jisté nicméně je, že by se akce nekonala dříve než v říjnu.

Světový šampionát krasobruslařů byl naposledy zrušen v roce 1961, kdy při letecké nehodě cestou do Prahy zahynul celý americký tým. V roce 2011 bylo MS po zemětřesení a jaderné havárii v Japonsku přeloženo z Tokia do Moskvy.

Kanada kvůli koronaviru přišla o druhou velkou sportovní akci během několika dnů. V sobotu bylo zrušeno mistrovství světa hokejistek, jež se mělo hrát od 31. března i s českým týmem v městech Halifax a Truro na východním pobřeží země.

Naopak v platnosti zůstává konání mistrovství světa v curlingu žen s českou účastí v městě Prince George na západě Kanady, kde se od soboty 14. března představí mimo jiné týmy z Číny, Koreje, Japonska a Itálie.

Reklama