Hlavní obsah

Japonsko omezilo úvod štafety s olympijským ohněm

Tokio

Úvod štafety s olympijským ohněm, která měla v Japonsku navštívit místa nejvíce postižená ničivým zemětřesením a vlnou cunami v roce 2011, byl kvůli nákaze koronavirem omezen. Oficiální část od 26. března už by se měla podle agentury Reuters uskutečnit bez výraznějších omezení.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Herečka Xanthi Georgiuová představující vrchní kněžku tradičně zapálila olympijský oheň pomocí zrcadla a slunečních paprsků.

Článek

Organizační výbor však vyzval Japonce, aby se zatím na štafetu s olympijským ohněm nechodili dívat. V Řecku byla kvůli velkému srocení lidí předčasně ukončena.

Tzv. cesta ohně zotavení byla naplánována na šest dní před oficiálním startem olympijské štafety v Japonsku. Podle původního plánu měla probíhat prefekturami Mijagi, Iwate a Fukušima, odkud už v rámci tradiční části štafety měla pochodeň zamířit do zbývajících 44 prefektur s cílem v dějišti her v Tokiu.

Kvůli obavám z šíření koronaviru, kterým se v Japonsku dosud nakazilo 1484 lidí a 29 nemoci podlehlo, organizátoři zrušili uvítací ceremoniál s dětmi a také další akce. Kvůli nákaze byla předčasně ukončena řecká část štafety a předání ohně pořadatelům tokijských her se uskuteční bez diváků.

Otazník visí také nad osudem her, které by měly v Tokiu odstartovat 24. července. Kvůli nákaze řada sportů zrušila nebo odložila kvalifikační soutěže a není jisté, jak a kdy se o účast na olympiádě bude znovu bojovat.

Reklama

Související témata: