Hlavní obsah

Podle šéfa WADA pandemie zásadně změnila i boj s dopingem

Praha

Pandemie koronaviru zásadně ovlivnila také strategii celosvětového boje proti dopingu. Připustil to prezident mezinárodní antidopingové agentury WADA Witold Baňka a doplnil, že v současné situaci cestovních omezení vzrostla role jednotlivých národních agentur.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní antidopingová agentura WADA

Článek

"Současný sportovní svět se musí vyrovnávat s bezprecedentní situací. Nemoc COVID-19 ovlivnila i každodenní program WADA," citovala Baňku agentura Reuters. "Je to globální hrozba a naší prioritou musí být bezpečnost, ochrana zdraví a společenská zodpovědnost," dodal polský funkcionář.

Organizace proto v době uzavírání hranic jednotlivých států připravila nový manuál pro národní antidopingové agentury, které mají ke sportovcům snazší přístup. I ty nicméně kvůli doporučenému omezení společenských kontaktů testování utlumují. WADA uvedla, že komisaři musejí být každopádně bez jakýchkoli příznaků nákazy a vzorky odebírat výhradně v ochranných pomůckách.

Podle středečního vyjádření šéfa Americké antidopingové agentury Travise Tygarta mohou návštěvy komisařů očekávat především sportovci připravující se na olympijské hry. Po vypuknutí pandemie se sportovní dění ve světě takřka zastavilo, MOV však trvá na tom, že hry v Tokiu začnou podle plánu 24. července.

"Zároveň plně chápu, jak těžká je tahle situace pro sportovce, kteří se musejí vyrovnávat s těžkostmi v tréninku a nejistou budoucností," řekl Baňka. "Zásadní bude, aby se náš antidopingový systém po zrušení restrikcí co nejrychleji vrátil k plnému fungování," dodal.

Reklama

Související témata: