Hlavní obsah

Rus Něpomjaščij na šachovém Turnaji kandidátů zvyšuje náskok

Po šesti kolech čtrnáctikolového šachového Turnaje kandidátů v Jekatěrinburgu vede Rus Jan Něpomjaščij s jednobodovým náskokem. V dnešním programu si připsal už třetí výhru, tentokrát jeho bílému útoku neodolal Číňan Ting Li-žen. Pro něj to byla už třetí porážka a jeden z favoritů se propadl až na předposlední místo.

Foto: Handout, Reuters

Ruský reprezentant Alexandr Griščuk na Turnaji kandidátů v Jekatěrinburgu.

Článek

Poprvé vyhrál Nizozemec Anish Giri, který v téměř stotahovém maratonu zdolal černými ruského držitele divoké karty Kirila Aleksejenka. Další dnešní partie skončily remízami. Pro ruského velmistra Alexandra Griščuka, který se v neděli vyslovil pro ukončení turnaje kvůli koronaviru, to byla už šestá dělba bodů. Griščuk se v Jekatěrinburgu očividně necítí dobře. Dokonce si nechal vyměnit luxusní židli určenou pro hráče za tu, na které sedí diváci.

Z vývoje turnaje asi nemá radost úřadující mistr světa Nor Magnus Carlsen, protože Něpomjaščij je jeho nejméně oblíbený soupeř. Ruský velmistr je sice ve světovém žebříčku až pátý, ale s Carlsenem má jako jediný ze špičky kladnou bilanci čtyř vítězství a jediné porážky. Dvě výhry však pocházejí ještě z juniorských kategorií.

Šachový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu - 6. kolo:
Něpomjaščij (Rus.) - Ting Li-žen (Čína) 1:0
Wang Chao (Čína) - Vachier-Lagrave (Fr.) 0,5:0,5
Aleksejenko (Rus.) - Giri (Niz.) 0:1
Griščuk (Rus.) - Caruana (USA) 0,5:0,5.
Pořadí:
1. Něpomjaščij 4,5
2. Vachier-Lagrave 3,5
3. Caruana 3
4. Giri 3
5. Wang Chao 3
6. Griščuk 3
7. Ting Li-žen 2
8. Aleksejenko 2

Reklama