Hlavní obsah

Štafeta byla po odložení OH zrušena, oheň zůstane ve Fukušimě

Po rozhodnutí o přeložení olympijských her na rok 2021 byla zrušena oficiální část štafety, jež měla ve čtvrtek odstartovat ve Fukušimě. Olympijský oheň ale zůstane v Japonsku až do zahájení her v novém termínu.

Foto: Pool, Reuters

Pořadatelé olympijských her v Tokiu převzali v Řecku oheň. Na snímku je bývalá plavkyně Imoto Naoková. Oheň zůstane v Japonsku do nového termínu OH.

Článek

"Oheň bude prozatím uložen a vystaven ve Fukušimě," uvedl prezident organizačního výboru Joširo Mori. "Olympijské hry v Tokiu by mohly sloužit jako symbol naděje pro svět během těchto krušných časů a olympijský oheň by mohl být světlem na konci tunelu, v němž se svět nyní nachází. Proto jsme se dohodli, že oheň v Japonsku zůstane," uvedl MOV.

Olympijská štafeta měla ve čtvrtek začít v rámci boje proti šíření koronaviru bez diváků, oheň neměl hořet v tradiční pochodni a neměli ho nést běžci. Místo toho měl být plamen pro hry v Tokiu udržován v lucerně a po trase jej mělo přepravovat vozidlo.

Olympijský oheň byl zažehnut 12. března v řecké Olympii. Ani na tento tradiční ceremoniál ale kvůli pandemii koronaviru nesměli diváci a v omezeném režimu se uskutečnily i další oficiality. Řecká část štafety byla dokonce předčasně ukončena, protože při zastávce ve Spartě přilákala nečekaně vysoký počet lidí.

Do Japonska dorazil olympijský oheň v pátek a nejprve se vydal na takzvanou cestu ohně zotavení, při které navštěvoval místa nejvíce postižená ničivým zemětřesením a vlnou tsunami v roce 2011. O víkendu se přes obavy z šíření koronaviru přišlo podívat na olympijský oheň vystavený na železniční stanici v japonském Sendai více než 50 tisíc lidí. Zájem lidí organizátory překvapil a podle médií také uvažovali o předčasném ukončení akce. Ve čtvrtek už měla být přítomnost veřejnosti zcela vyloučena.

V Japonsku bylo do dneška potvrzeno 1128 případů osob nakažených novým typem koronaviru, 42 lidí nemoci COVID-19 podlehlo. Celosvětově se podle aktuálních údajů nakazilo ve 194 zemích světa více než 377 000 lidí a 16 500 jich zemřelo.

Tokijské hry měly začít 24. července, ale Mezinárodní olympijský výbor dnes po dohodě s japonskými organizátory rozhodl o jejich přeložení na příští rok.

Reklama