Hlavní obsah

Šachový Turnaj kandidátů byl přerušen

Jekatěrinburg

Šachový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu byl dnes kvůli opatřením proti šíření koronaviru přerušen. Výsledky sedmi odehraných kol zůstávají v platnosti, pokračovat se bude v novém termínu. Mezinárodní šachová federace (FIDE) to oznámila na své webové stránce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Turnaj kandidátů byl jednou z posledních sportovních událostí, která v současné době pokračovala, přestože za to FIDE sklízela kritiku a pro přerušení turnaje se vyslovil například i jeden z účastníků, ruský velmistr Alexandr Griščuk. V Jekatěrinburgu je odehrána polovina ze 14 kol a v čele je Francouz Maxime Vachier-Lagrave, který má stejně jako Rus Jan Něpomjaščij jednobodový náskok před čtveřicí pronásledovatelů.

Šachová federace dnešní rozhodnutí zdůvodnila tím, že Rusko od pátku zastavuje na neomezenou dobu veškerou leteckou dopravu ze země, nebylo by proto možné zajistit účastníkům návrat domů. O pokračování turnaje FIDE rozhodne, až to situace s nákazou novým typem koronaviru ve světě umožní. Rovněž odložila na příští rok šachovou olympiádu, která se měla uskutečnit v srpnu v Rusku.

Ke kritice pořadatelů se přidal i další z účastníků soutěže Číňan Wang Chao, když se dnes ráno dozvěděl o přerušení turnaje. "Je to jako špatný vtip. Tady se vůbec nemělo hrát," citoval ho šachový web chess.com. Wang Chao dodal, že měl problém se soustředit na hru. "Četl jsem hrozné zprávy z Číny. Dělal jsem si starosti kvůli zpátečnímu letu. Teď mě zase čeká karanténa, vůbec nevím, kdy se budu moci vrátit domů," řekl Wang Chao.

Vachier-Lagrave, který se vyhoupl do čela pořadí ve středu, doufal, že se turnaj bude moci dohrát. "Úroveň partií byla vysoká. Ale po dnešních zprávách už to nebylo možné. Rozumím hráčům, kteří volali po ukončení, ale kdyby se společně ozvali před turnajem, nemuselo se vůbec začít," řekl francouzský velmistr.

On sám do Jekatěrinburgu přiletěl jako náhradník za Tejmura Radžabova z Ázerbájdžánu, který jako jediný z účastníků vyzval FIDE, aby turnaj odložila, a když neuspěl, vzdal se účasti. "Tejmur měl v podstatě pravdu, ale kdyby své rozhodnutí koordinoval s ostatními hráči, mohlo to být jiné," řekl Vachier-Lagrave.

Největší favorit Američan Fabiano Caruana napsal na twitter: "Turnaj skončil, ale těžká část je ještě před námi: dostat se domů. Čekám, že až znovu vstoupím do tohoto světa, sotva ho poznám."

Reklama