Hlavní obsah

Tragická chyba! Kvůli pokračování závodů umřela spousta lidí, říká dostihová legenda

Tvrdý a zatím marný boj svádí s pandemií koronaviru Velká Británie. Z příliš pozdní reakce obviňuje ostrovní vládu řada vlivných osobností. S ostrou kritikou přispěchal i slavný dostihový jezdec Tony McCoy. „Bylo ztraceno mnoho životů, a to jen kvůli tomu, že se konal Cheltenhamský festival,“ pustila se legenda do slavného překážkářského klání.

Foto: Ian Hodgson, Reuters

Slavný závod byl podroben ostré kritice (ilustrační foto).

Článek

Nejslavnější překážkářský dostihový festival na světě se konal od 10. do 13. března, tedy v době, kdy se většina Evropy potýkala s vlnou pandemie koronaviru. Řada zemí starého kontinentu však narozdíl od Velké Británie veškeré sportovní akce přerušila.

Během čtyř dnů navštívilo slavný areál v hrabství Gloucestershire v jihozápadní Anglii, kde se závody konaly, 250 tisíc lidí. „Díky tomu se nakazilo a zemřelo mnoho lidí. A chybu za to nese vláda, která něco takového dovolila,“ pálí do čelných představitelů McCoy.

„Nemůžeme před tím zavírat oči, umřeli lidé, protože se ty závody konaly, to je fakt. Kdo ví, kdy se vůbec budeme moci vrátit k normálnímu životu,“ pokračuje pětačtyřicetiletý žokej.

McCoy upozorňuje především na skutečnost, že navzdory varování byly desítky tisíc fanoušků na tribunách bez jakýchkoliv ochranných pomůcek a nákaze tak nemohlo nic zabránit. Následně bylo podle britských médií pozitivně testováno i několik slavných osobností, které akci navštívily.

Organizátoři dostihů se hájí faktem, že veškeré masové akce byly ve Velké Británii zakázány až tři dny po skončení závodů. Většina sportovních událostí včetně Premier League byla na Ostrovech přerušena 13. března, tedy poslední den konání Cheltenhamského festivalu.

„Festival se konal s vědomím vlády stejně jako řada dalších sportovních událostí včetně Premier League, Ligy mistrů a jiných. Navíc návštěvníci byli informováni o nutnosti zvýšené hygieny a s tím souvisejících věcí,“ zní z oficiálního prohlášení organizátorů závodu.

Reklama