Hlavní obsah

Platy se v nerozehrané sezoně MLB sníží i rozhodčím

New York

Vedení Major League Baseball se podle zámořských médií dohodlo s rozhodčími na třicetiprocentním snížení jejich letošních platů. Elitní soutěž měla začít 26. března, ale kvůli šíření koronaviru je její start zatím v nedohlednu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto: Bitka mezi hráči Pittsburghu a Cincinnati.

Článek

Nejlepší rozhodčí si v MLB podle listu USA Today vydělají ročně 432 800 dolarů (10,7 milionu korun), zhruba o sto tisíc dolarů méně než nejhůř placení hráči. Mzdu dostávají měsíčně a do dubna měli výplatu v plné výši. Podle agentury AP však nyní hrozilo, že za květen obdrží jen polovinu a ve zbytku roku už nic, pokud se nebude hrát.

Nakonec se ale unie rozhodčích s ligou domluvila na jiném scénáři, který znamená třicetiprocentní snížení platů a další omezení, například nižší diety a ubytování v levnějších hotelech. "Myslím, že je to férové řešení," řekl USA Today nejmenovaný rozhodčí. Podle AP může tato dohoda pro vedení MLB znamenat inspiraci v nadcházejícím jednání s asociací hráčů.

Pokud se soutěž rozběhne, bude se alespoň nějaký čas každopádně hrát bez diváků. To pro majitele klubů znamená výraznou ekonomickou ztrátu, která může dosáhnout až 40 procent obvyklých výnosů.

Reklama