Hlavní obsah

Dukla slaví šedesátku

PRAHA

Dana Zátopková, Imrich Bugár, Jan Kůrka, Josef Augusta a další legendy českého a československého sportu se sešly ve středu na oslavě kulatého výročí. Nejslavnější český sportovní klub Dukla totiž slaví šedesátiny. Sportovci Dukly se podíleli na stovkách medailí z mezinárodních soutěží. Jen z 219 medailí, které na olympiádě naši reprezentanti získali, jich 78 vybojovali právě sportovci z Dukly.

Článek

Předchůdce Dukly Armádní tělocvičný klub (ATK) vznikl 1. října 1948 a již tehdy se podílel na přípravě sportovců na vrcholové světové soutěže. V roce 1953 klub změnil název na Ústřední dům armády a o další tři roky později byl přejmenován na Duklu. I když během desítek let vychoval spolek řadu veleúspěšných sportovců, neměl to vždy jednoduché. V roce 1956 se armádní vrcholový sport dostal na nějakou dobu do izolace, zrušeny byly všechny ženské kolektivy, odbory tenisu, šermu a další oddíly. I dnes však budoucnost není zcela jasná, mluví se o reorganizaci a změně financování sportu.

Při slavnostním ceremoniálu současný ředitel Dukly Jaroslav Priščák poděkoval všem za reprezentaci. Zároveň vyznamenal Jana Železného, Danu Zátopkovou, Kateřinu Neumannovou, Barboru Špotákovou, Štěpánku Hilgertovou, Davida Kosteleckého a další osobnosti, které se o rozvoj Dukly zasloužily.

Zátopková měla chuť na šampaňské

Bývalá vynikající oštěpařka Dana Zátopková nejdříve pozdravila bývalé i současné reprezentanty. „Za těch šedesát let je nás už hodně, kteří jsme se o proslavení Dukly postarali. Jsem moc ráda, že současní armádní sportovci v tradici pokračují a přeji jim hodně dalších úspěchů,“ prohlásila olympijská vítězka z roku 1952.

Poté spolu s  Barborou Špotákovou a Davidem Kosteleckým pokřtila publikaci Sport se jménem Dukla, která mapuje historii klubu. Než ale šampaňským knihu polila, napila se z lahve. "Měla jsem na něj chuť," přiznala Zátopková s úsměvem.

Reklama

Související témata: