Hlavní obsah

První vítěz Velké pardubické bude mít na závodišti sochu

PARDUBICE

Historicky první vítěz Velké pardubické, plnokrevník Fantome, bude mít na dostihovém závodišti v Pardubicích sochu. Takzvanou síň slávy mohou v budoucnu doplnit i další koně, kteří v tomto náročném závodě uspěli. ČTK to ve čtvrtek řekl ředitel Dostihového spolku Jiří Kunát.

Článek

"Máme několik sponzorů, kteří se na tom chtějí finančně spolupodílet. Věřím tomu, že to budou první vlaštovky, které budou motivovat majitele dalších dostihových koní, aby přispěli na sochy svých vítězů," řekl Kunát.

Zahraniční dostihová závodiště mají sochy vítězných koní v životních velikostech i menších měřítcích, proto v Pardubicích již shromažďují historické dokumenty, na kterých je Fantome zachycen.

"Budeme vycházet z dobových maleb, aby vznikl podklad pro studii akademického sochaře, který bude sochu dělat," řekl Kunát. Jak bude velká, nechtěl Kunát předjímat.

Zatímco o legendárním Železníkovi panují historky o jeho méně snášenlivé povaze, o charakteru šestiletého hnědáka původem z Francie se už současník mnoho nedozví. Prameny hovoří o tom, že patřil do stáje barona Cramma. Dostihové soupisky pak uvádějí, že na startu prvního ročníku Velké pardubické stálo 14 koní. Fantome zvítězil s britským žokejem Sayersem v sedle o dvě délky.

"Fantome má už na závodišti pískovcovou sochu hlavy. Text pod ní uvádí, že jedině kůň s velkým srdcem může vyhrát Velkou pardubickou," dodal Kunát.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články