Hlavní obsah

Cizinci hrozí, anglický vítěz Velké pardubické se vrací na scénu

PRAHA

Přáli by si vodu a bláto. Nedočkají se, ale i tak cizinci pilně zbrojí na nedělní 118. Velkou pardubickou, bitvu s esy domácí scény – Váňovými Juventusem, Sixteen, Decent Felowem či Theimerovým Amant Grisem. Zlomí prokletí a dají zapomenout na léta zahraničních nezdarů?

Článek

„Jedeme vyhrát,“ vzkazoval dlouho předem Charlie Mann. Muž, který dobyl Pardubice v roce 1995 v sedle It’s A Snipa. Ač byl terčem posměchu. „Byl po zranění páteře, jezdil zvláštně,“ vzpomíná Miroslav Petráň z pořádajícího Dostihového spolku.

Mann, léta už trenér, teď vyšle do boje sedmého koně zVelké národní – Nadovera. Odvážné plány netají další Angličan – Ferdy Murphy. „Jeho Ivoire De Beaulieu byl u nás s Keithem Mercerem loni čtvrtý,“ říká Petráň. Známá žokejská jména u toho budou i teď. Mann vsadil na Noela Fehilyho. „Trénuje tu už v pátek, odletí do Anglie, kde závodí v sobotu, a v neděli bude zpět,“ líčí Petráň.

„Nadover byl chystán speciálně na Pardubice, má tu za sebou první práci, skoky se mu líbí,“ říká Chrissie, energická vrchní dáma Mannovy stáje. Angličané mají už asi nesplnitelné přání: déšť. Předpověď ho neslibuje. Co by se muselo stát, aby Velká měla cizího vítěze? „Angličané můžou vyhrát oba,“ soudí Petráň.

Z ostrovů mělo dorazit 10 koní. Po hubených letech se rýsoval festival cizinců, nakonec jsou mezi 16 účastníky tři jako loni. Ale jeden nezvyklý – Fatal Mac. „První Ital od 30. let,“ libuje si Petráň. V sedle bude Raffaele Romano.

Reklama