Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková má novou soupeřku

Ledová sezóna začíná. V bavorském Inzellu se v pátek na zimním stadiónu představí i česká mistryně světa v rychlobruslení Martina Sáblíková. Hned na úvod ji na třech kilometrech čeká závod s její dlouholetou oblíbenkyní, Němkou Claudií Pechsteinovou. Mezi závodnicemi dlouhých drah se objeví i další úspěšná Češka Kateřina Novotná, specialistka na krátké tratě.

Foto: REUTERS/Shaun Best

Martina Sáblíková po triumfu na mistrovství světa

Článek

Na německém mítinku kromě Martiny Sáblíkové nastoupí i další české naděje - juniorská mistryně světa Andrea Jirků a bývalá hokejistka Karolína Erbanová. Všechny tři se představí nejen v závodě na tři kilometry, ale "pro zahřátí" si zkusí i pětistovku. V sobotu se objeví na distanci 1 500 metrů.

Závody Světového poháru začínají až za měsíc, ale už nyní je jasné, že předolympijská sezóna bude napínavá. Nepůjde už jen o stupňující se fyzickou zátěž, ale i o nápor na psychiku. Nizozemci svou závodnici Ireen Wüstovou přihlašují jen na tratě, kde se s českou rychlobruslařkou nesetká. Nejspíš nemohou zapomenout, jak v poslední disciplíně loňského vícebojařského šampionátu Evropy sebrala Martina Sáblíková Wüstové poprvé nejcennější titul kontinentu...

Novotná si zkusí také dlouhé tratě

Velkým překvapením je nominace Kateřiny Novotné, která doposud jezdila krátké tratě. Na čtyři sta metrový ovál do Inzellu si přijela vyzkoušet své šance mezi specialistkami dlouhých drah. Trenér Novák zvažuje, že by se spolu se Sáblíkovou mohla objevit v témže týmu při stíhacím závodě na olympiádě ve Vancouveru.

Mezi muži se v Inzellu představí také tři Češi - Milan Sáblík, Zdeněk Haselberger, Pavel Kulma. V pátek se světoví juniorští rekordmané ze stíhacího závodu družstev objeví na tratích 5 km a 500 m. V sobotu budou bojovat o co nejlepší umístění na jednom a půl kilometru.

Reklama