Hlavní obsah

Sumista Poříz má další stříbro z mistrovství světa

Jaroslav Poříz obhájil titul vicemistra světa v sumó. Na víkendovém šampionátu v estonském Rakvere se probojoval do finále kategorie bez rozdílu vah, kde prohrál s mongolským reprezentantem Naranbatem Gankhuyagem. Předloni skončil Poříz druhý v japonském Sakai a postaral se o historický český úspěch v prestižní kategorii MS.

Článek

V semifinále Poříz nastoupil proti několikanásobnému mistru světa Alanu Karajevovi z Ruska, v Evropě dlouho neporaženému 240 kilogramů vážícímu gigantovi. I nad tím dokázal přes metrákovou nevýhodu zvítězit, Karajev mu však při pádu zlomil kůstky v chodidle.

O zlato tak Poříz mohl usilovat jen na jedné noze a dvousetkilový Gankhuyag, který před šampionátem opustil řady profesionálů, ho po urputném boji přemohl. Zápasník pražské Dukly po finálovém duelu zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, nemohl se tak zúčastnit ani vyhlášení vítězů.

Poříz má jako jediný amatérský sumista na světě právo užívat "válečnické jméno": vystupuje jako ShiroiKuma (Bílý medvěd). Jeho výkony v Rakvere navíc nadchly i radu japonských staršinů v rámci mezinárodní federace sumó, která Pořízovi udělila cenu pro nejsilnějšího bojovníka šampionátu a jmenovala ho amatérským jokozunou. Poprvé tento titul udělila někomu mimo Japonsko.

Reklama