Hlavní obsah

Rogge chce pokračovat ve funkci prezidenta MOV do roku 2013

LAUSANNE

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge bude příští rok usilovat o zvolení pro své druhé funkční období. Belgický funkcionář, jenž je v čele olympijského hnutí od roku 2001, to uvedl v dopise členům MOV.

Článek

Nyní šestašedesátiletý Rogge se stal osmým prezidentem MOV v roce 2001, kdy vystřídal po 21 letech Španěla Juana Antonia Samaranche. Podle nových pravidel je první funkční období osmileté a druhé poloviční. Pokud bude někdejší účastník tří olympiád v jachtingu v říjnu příštího roku v Kodani znovu zvolen, zůstane v čele do roku 2013. Jeho setrvání je hodně pravděpodobné, podle agentury AP nebude mít protikandidáta.

"Bude prezidentem další čtyři roky. Proč ne? Odvedl velmi dobrou práci, nevidím žádný důvod ke změně," řekl v reakci na Roggeovo rozhodnutí francouzský člen MOV a bývalý slavný lyžař Jean Claude-Killy.

Rogge stanul v čele olympijského hnutí v době, kdy jím otřásala úplatkářská aféra vztahující se k volbě Salt Lake City pořadatelem zimních her 2002. Právě ZOH v Utahu byly pro bývalého ortopedického chirurga prvními ve funkci, dva roky nato se dočkal svých premiérových letních her v Aténách. Jeho rozlučkou s olympiádami v roli prezidenta MOV by měl být Londýn 2012.

Během prvního funkčního období prosazoval Rogge tvrdou linii v boji proti dopingu. Zasloužil se o založení olympijských her mládeže a podílel se na změnách olympijského programu, z něhož například vypadly softbal a baseball.

Podle AP se Roggeovi potenciální pokračovatelé zapojí do boje o nejvyšší funkci až v roce 2013. Za kandidáty na pozici Belgičanova nástupce jsou považováni německý viceprezident MOV Thomas Bach, člen výkonné rady Richard Carrion z Portorika a ukrajinská tyčkařská legenda Sergej Bubka. "Gratuluji mu k tomuhle rozhodnutí. Má mou plnou podporu i podporu svých kolegů," uvedl dnes na adresu svého šéfa Bach.

Reklama