Hlavní obsah

Kraje víc než první porážka mrzelo, jak k ní došlo

MILÁN

Boxer Rudolf Kraj přišel v noci na sobotu o neporazitelnost v profesionálním ringu a nedosáhl na vysněný titul mistra světa. Šampionem organizace WBC v polotěžké váhové kategorii se stal Ital Giacobbe Fragomeni, jenž duel v Miláně předčasně ukončený v osmém kole vyhrál na body. Kraje víc než samotná porážka mrzel způsob, jakým k ní došlo.

Článek

Japonský ringový rozhodčí Fukuči Judži v osmém kole utkání ukončil kvůli Fragomeniho roztrženému obočí. O vážný handicap přitom podle Kraje nešlo. "Viděl jsem doboxovat zápasy, v kterých měli boxeři otevřené celé obočí. Tady to bylo kousek a ani jsem si nevšiml, že by mu tekla krev. Vím, že na to hodně trpí," řekl zklamaný Kraj novinářům po utkání.

Po předčasném konci duelu rozhodovaly body udělené v předešlých sedmi dokončených kolech a z nich čtyři vyhrál Fragomeni. Kraj byl podle bodových arbitrů lepší jen v prvním, druhém a pátém kole. "Je pravda, že jsem už byl vyšťavenej, ale když se mu v posledním kole otevřelo obočí, tak jsem se malinko nabil. On už taky začínal být unavený a myslím si, že díky tomu to taky stopli. Věděli, že po sedmi kolech 4:3 vedl a nechtěli riskovat, co by se mohlo dít dále," uvedl třicetiletý český boxer, jenž přišel o svou neporazitelnost v patnáctém zápase v profiringu.

Předčasný konec byl mírně zmatečný

Předčasný konec zápasu provázely menší zmatky. Řada lidí netušila, co se vlastně děje. Překvapený byl i Kraj. "Rozhodčí to stopnul, myslel jsem, že chce někoho napomínat. Pak, když jsem viděl, že volá doktora, tak jsem si myslel, že ho ošetří a pojede se dále. Pak začal najednou mávat rukama, že je konec," uvedl stříbrný medailista z olympiády v Sydney.

Teoreticky mohl díky soupeřovu zranění, jehož vznik si nevybavoval, i vyhrát. Podle pravidel organizace WBC ale rozhodovaly body a po sedmi kolech na tom byl Ital zřejmě objektivně lépe, což nepřímo přiznal i Kraj. "Nechci brečet, že mě zařízli. Byl jsem unavený, on pak taky. Dál se to mohlo vyvíjet jakkoliv. Když jsem se dokázal kousat poslední tři kola, proč by to nešlo dál. Jeho údery mi nevadily. Oni to jen posichrovali. Stopli to, když byl jedno kolo vepředu. Osmé bych vyhrál já a bylo by to zase vyrovnané," prohlásil Kraj.

Kraj prohrál v profi ringu po třech letech

V profiringu prohrál po více než třech letech. Věděl, že porážka jednou musí přijít. "Je to sport. Nebudu z toho dělat vědu. Prohrál jsem, to k tomu patří. Jednou prohraješ, jednou vyhraješ. Nikdo není neporazitelný. Mrzí mě ale, že to přišlo v tuhle dobu, kdy jsem chtěl ten titul získat. Život jde ale dále," uvedl člen německé stále Sportlight boxing.

Kraj po zápase přiznal, že jej soupeř lehce zaskočil. Podobný vývoj utkání nečekal. "Připravený jsem byl dobře, ale na začátku jsem se trochu zatavil. Trefoval jsem ho zbytečně tvrdě, dával jsem do toho moc síly a proto jsem pak vytuhl," uznal. I díky tomu, že v sedmém osmém kole začal "uvadat" i jeho soupeř, tak se jeho výkon zvedl. "Když boxer vidí, že ten druhý toho má dost, tak ho to nakopne. On už byl v osmém kole taky unavený, začal přepadávat a třeba by se to srovnalo. To je ale třeba. Skončilo to a nedá se nic dělat," řekl.

Fragomeni podle něj vyhrál i proto, že mu vždy patřily konce jednotlivých kol. "Začátky byly vždy v pohodě, tak se mi dařilo, konce měl ale on. Začal mě vždy válcovat, i když to byly údery, které mi nedělaly žádnou paseku. Nemá knokautový úder, ale konce měl lepší, což je vždy výhoda. Rozhodčí si to pamatují. Taky to byli boxeři," uvedl Kraj, jenž ocenil skvělou atmosféru v hala PalaLido. "Byla dobrá, hodně ho hnala dopředu. I to mu pomohlo," dodal.

Reklama

Související témata: