Hlavní obsah

Talentovaný junior Krpálek se dostal k judu omylem

PRAHA

Velkého úspěchu dosáhl na nedávném mistrovství světa juniorů v Bangkoku teprve sedmnáctiletý judista Lukáš Krpálek. V kategorii do 100 kg vybojoval zlatou medaili a stal se tak prvním českým juniorským světovým šampiónem. Ve finále porazil svého velkého rivala Marvina Huismana z Nizozemska, kterému sebral nejcennější kov i na zářijovém mistrovství Evropy ve Varšavě.

Článek

„V letošní sezóně mi vyšlo všechno, jak jsem si přál. Nečekal jsem, že bych se mohl stát světovým šampiónem. Jsem moc šťastný, splnil se mi můj sen,“ neskrýval radost talentovaný judista. 

Po návratu z Bangkoku stihl návštěvu rodiny i malou oslavu. Ta větší by mohla přijít za pár týdnů, kdy Lukáš oslaví osmnácté narozeniny. „Nějaká oslava proběhla, ale nebyla úplně podle mých představ. Byl jsem po příletu z Bangkoku hodně unavený. Kdyby bylo po mém, nejraději bych alespoň pět dní spal,“ přiznal mistr svět. „Navštívil jsem také rodiče, během roku je vidím bohužel málo. Domů jsem se už moc těšil,“ dodal student třetího ročníku, jenž studuje v Praze truhlařinu.

Za první místo na světovém šampionátu dostal dva tisíce dolarů, od judistického svazu dostane za oba mezinárodní tituly sto tisíc. Co ale s odměnou udělá, zatím netuší. „Za tyhle peníze by se dalo pořídit hodně věcí... Ale za co je konkrétně utratím, ještě nevím,“ prohlásil s úsměvem Krpálek.

Měl být karatistou

K judu se dostal v šesti letech poněkud kuriózním způsobem. „Strýc mě a bratra přihlásil na karate. Po měsíci jsme ale zjistili, že nechodíme na karate, ale na judo. Tak už jsme u něj zůstali. Myslím, že dveře jsme si tenkrát nespletli. Kde se tedy stala chyba, netuším,“ zavzpomínal na své začátky.  

Ne vždy ale byl jeho vztah k sportu ideální. „S judem jsem chtěl už několikrát skončit. Bratr mě ale naštěstí vždy přemluvil a já začal opět trénovat. Když jsem byl poprvé na evropském šampionátu dorostenců, uvědomil jsem si, že bych se judu chtěl věnovat v budoucnosti profesionálně,“ přiznal.  

Další velký sen - účast na olympiádě

Loni absolvoval seniorskou přípravu a vyplatilo se. Mezi muži letos Lukáš Krpálek porazil dokonce i tři pekingské olympioniky. Příští sezónu bude ještě patřit k juniorům, na přestup k seniorům se už ale těší nyní. „Rád bych už od příštího roku sbíral seniorské body. Záleží ale na trenérovi, kde se příští rok kromě juniorských mistrovství objevím,“ dodal.

Před evropským šampionátem se mladý judista zúčastnil pěti turnajů. Pokaždé stál na stupních vítězů, třikrát vyhrál, jednou skončil druhý a třetí. Pokud se juniorské světové jedničce bude dařit tak jako nyní, možná si už v roce 2012 splní svůj další sen - zúčastnit se olympijských her.  

Sezóna pro naději českého juda však ještě nekončí. Tuto sobotu čeká člena oddílu USK Praha vystoupení na finále extraligy družstev. O týden později se juniorský světový šampión představí na mistrovství republiky jednotlivců v Liberci.  

Reklama

Související témata: