Hlavní obsah

WADA si v boji proti dopingu bude pomáhat s Interpolem

Světová antidopingová agentura WADA se snaží zvýšit svou sílu v boji nejen proti sportovcům porušujícím pravidla, podepsala proto dohodu o spolupráci s Interpolem. Ten by měl pomáhat především s evidencí lidí a sdílením informací.

Článek

Nová spolupráce naznačuje, že se WADA nesnaží usvědčit z dopingu jen sportovce, ale chce dohnat k soudu i ty, kteří zakázané látky produkují a distribuují.

"Je to významný krok vpřed. Jak ukazují poslední dopingové aféry, spolupráce vlády a dalších organizací shromažďujících informace může být klíčová pro to, abychom prokázali porušení pravidel, které bychom jinak neodhalili," vysvětlil šéf agentury John Fahey, jenž hned poděkoval za podporu francouzské vlády, která vyčlenila styčnou osobu zajišťující spolupráci mezi agenturou a lyonskou pobočkou Interpolu.

Vedení WADA v Montrealu zároveň oznámilo, že se zabývá případným vlivem populárního léku Viagra na výkon sportovců. "Je pozoruhodné, kolik zájmu vzbuzuje tento lék. Nyní mohu pouze říct, že existují názory, že zlepšuje výkon (sportovní). Žádné rozhodnutí, ať už pozitivní nebo negativní, nebude oznámeno před dokončením podrobného výzkumu," dodal Fahey.

Reklama

Související témata: