Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý se těší na nový model mistrovství světa

BRNO

Nový model mistrovství světa v triatlonu, které se uskuteční od příští sezóny formou seriálu sedmi závodů a závěrečného finále, přivítal nejlepší současný český závodník Filip Ospalý. Dvaatřicetiletý brněnský triatlonista se totiž v minulosti prosadil na světovém šampionátu pouze jednou: v roce 1999 skončil devátý. Při ostatních startech se mu nedařilo a skončil v poli poražených.

Článek

"Nyní se nemusím připravovat na jediný závod sezony, který mi většinou nevyšel. Bude se ladit výkonnost od května až do září. Proto tento model vítám, z mého pohledu to bude určitě lepší," řekl ČTK Filip Ospalý, který na letošních olympijských hrách v Pekingu skončil dvacátý.

Ospalý se domnívá, že Světový pohár půjde nyní trošku do ústraní. "Většina závodníků se zaměří na sérii mistrovství světa. Světový pohár bude souběžně, protože s hlavním sponzorem podepsala mezinárodní federace triatlonu před pěti roky devítiletou smlouvu," dodal Ospalý.

Před novým modelem mistrovství světa nepůjde podle Ospalého vycházet z výsledků posledních Světových pohárů. Většinu závodů totiž objíždělo málo nejlepších triatlonistů, kteří si vybírali pouze jeden až dva závody tohoto typu za celou sezonu. "Například němečtí reprezentanti se v poslední době soustředili na mistrovství Evropy, světa a olympijské hry. Světového poháru se dlouhodobě nezúčastňovali. Takže z tohoto pohledu budou výsledky asi jiné," domnívá se Ospalý, jenž se netají cílem bojovat o umístění v první desítce nejlepších.

Po říjnovém odpočinku už Ospalý od začátku listopadu trénuje. Většinou ve dvou fázích se zaměřením na objem. Od tohoto týdne zkouší v Brně i hypoxickou stimulaci. Zatím s tímto doplňkem přípravy, který využívají jako vysokohorskou přípravu sportovci různých odvětví, nemá zkušenosti. "Na tuto novinku mám při současné dvoufázové přípravě čas. Na závěr ji z mého ohledu vyhodnotím a rozhodnu se, zda ji budu používat i v budoucnu," uvedl Ospalý.

Reklama